Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i HDZ-a Andrej Plenković boravi u dvodnevnom posjetu Bosni i Hercegovini.

http://www.hdz.hr/vijest/hrvati-izvan-rh/najava-plenkovic-u-mostaru-nastavak-potpore-europskom-putu-bih-i-borbe-za

Uredi Hrvatske gospodarske komore

Prvog dana posjeta, predsjednik Plenković nazočio je prijemu u povodu otvorenja Ureda Hrvatske gospodarske komore u Mostaru. Bosna i Hercegovina je važan vanjskotrgovinski partner Hrvatske, a predstavništvo HGK u toj zemlji olakšat će suradnju hrvatskih i bosansko-hercegovačkih gospodarstvenika. S istim je ciljem prije nekoliko dana ponovno otvoren ured HGK u Sarajevu.

Obraćanje predsjednika Plenkovića na prijemu donosimo u cijelosti:

Pozdravljam sve koji su ovdje danas da obilježimo otvaranje Ureda Hrvatske gospodarske komore u Mostaru nakon što je samo prije nekoliko dana otvoren i Ured Hrvatske gospodarske komore u Sarajevu.

Zahvaljujem svima koji su pridonijeli da i na ovaj način potaknemo jačanje gospodarske razmjene, trgovinskih odnosa i ulaganja između Hrvatske i Bosne i Hercegovine.

BiH - državni prioritet

Mi smo kao Vlada od samog smo početka poslali poruku da nam je Bosna i Hercegovina državni prioritet, da nam je prioritet kvalitetno uređenje gospodarskih i političkih odnosa, kulturne i sektorske suradnje te rješavanje niza rezidualnih pitanja. Mislim da smo u ovih godinu i pol dana pokazali zavidan angažman i zavidne rezultate.

Naš veleposlanik Del Vechio kazao je koliko toga se otvorilo nakon što je Protokol na Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju riješen, a on je omogućio dodatnu i olakšanu trgovinu između Hrvatske i Bosne i Hercegovine.

Intenziviranje suradnje

Referentan trenutak za odnose između dvije zemlje je održavanje zajedničke sjednice Vijeća ministara i Vlade Republike Hrvatske prošloga srpnja u Sarajevu. Na tom tragu ćemo i nastaviti. Naši ministri se susreću, nastoje intenzivirati komunikaciju i rješavati probleme.

http://www.hdz.hr/vijest/hrvati-izvan-rh/usvojena-zajednicka-izjava-vlade-republike-hrvatske-i-vijeca-ministara-bosne

Vlada Republike Hrvatske želi da aktivnosti Hrvatske gospodarske komore budu komplementarne naporima koje poduzimamo na razini Ministarstava gospodarstva, poduzetništva i obrta, ali i drugih ministarstva. I siguran sam da će ova dva predstavništva biti točke komunikacije i usluge svima koji žele intenzivirati suradnju koja je sada prešla 2 milijarde eura.

Izmjene izbornog zakona

Hrvatska će u svojim aktivnostima podupirati Bosnu i Hercegovinu u ključnom prioritetu, koju je i predsjednik Dragan Čović demonstrirao u vrijeme podnošenja zahtjeva za članstvo Bosne i Hercegovine u Europskoj Uniji i u vrijeme aktivnosti kada ste kompletirali odgovore na upitnike Europske komisije, kada provodite reformsku agendu, kada želite da se u Bosni i Hercegovini poštuju odluke Ustavnoga suda - da se na što kvalitetniji mogući način postigne dogovor i o pitanju izbornoga zakona uoči izbora koji će biti ove jeseni.

Mi u tom smislu podržavamo svaki dogovor političkih stranaka aktera za učinkovito funkcioniranje institucija.

http://www.hdz.hr/vijest/hrvati-izvan-rh/s-predsjednikom-epp-novi-izborni-zakon-mora-hrvatima-u-bih-omoguciti-pravednu

http://www.hdz.hr/vijest/hrvati-izvan-rh/iz-orasja-hdz-ce-kao-nacionalno-odgovorna-stranka-maksimalno-pomoci-da-sto

Susjedi, prijatelji i saveznici

Hrvatska je i susjed, i prijatelj i saveznik Bosne i Hercegovine. I na tom tragu usmjerit ćemo sve naše aktivnosti, a gospodarstvo je ono što svakodnevno jača naše odnose.

Zahvaljujem na ovom doprinosu. Budite uvjereni da ćete imati potporu i Veleposlanstva i Generalnog konzulata u Mostaru i svih institucija hrvatske države.

Hvala vam lijepa i čestitam!

VEČERA LIDERA JUGOISTOČNE EUROPE

Nakon prijema, predsjednik Plenković sudjelovao je na večeri lidera regije. U izjavi za medije, istaknuo je da je dobro da je na večeri bio i bugarski premijer:

- Naš prijatelj Bojko Borisov iz iste je političke obitelji kao HDZ i HDZ BiH - iz Europske pučke stranke (EPP). Glavna tema je kako zajednički pomoći svim državama jugoistoka Europe da nastave s europskim reformama, o čemu će se sredinom svibnja u Sofiji održati summit kojim će upravo Bugarska predsjedati.

Otvaranje Ureda HRT-a u Sarajevu

Plenković je pritom ponovio da je BiH Hrvatskoj prioritet, što pokazuje i otvaranje ureda Hrvatske gospodarske komore u Mostaru i Sarajevu, uspostavljanje leta Croatia airlines Zagreb-Mostar, otvaranje Ureda Hrvatske radiotelevizije u Sarajevu, kao i dovršetak radova na novim konzulatima u Livnu i Vitezu:

- U političkom smislu zalažemo se za kvalitetne odnose između dvije zemlje, ravnopravnost Hrvata kao jednog od triju konstitutivnih naroda i nadamo se da će doći do rješenja pitanja izbornoga zakona uoči izbora u BiH ove jeseni.