Na sjednici Predsjedništva i Nacionalnog vijeća HDZ-a, održanoj 5. siječnja 2018. godine, odlučeno je da će Milijan Brkić, zamjenik predsjednika naše stranke, na nacionalnoj razini biti koordinator HDZ-a za opće izbore u Bosni i Hercegovini najesen ove godine - na kojima pravo glasa imaju i svi punoljetni državljani BiH koji žive u Republici Hrvatskoj i u iseljeništvu.

http://www.hdz.hr/vijest/hrvati-izvan-rh/plenkovic-covic-pozivamo-sve-hrvate-s-dvojnim-drzavljanstvom-da-sudjeluju-na

Koordinatori za opće izbore

U cilju mobilizacije naših članova i simpatizera da iziđu na te izbore čiji će rezultati bitno utjecati na položaj Hrvata u BiH, u okviru svih županijskih odbora (i Gradskog odbora HDZ-a Grada Zagreba) te u koordinacijama HDZ-a u inozemstvu imenovani su koordinatori za opće izbore u BiH.

Slično kao i prilikom provođenja popisa stanovništva u BiH, kada smo kao ozbiljna i nacionalno odgovorna stranka utemeljili posebni operativni tim na čelu s ondašnjim zamjenikom predsjednika HDZ-a prof. dr. sc. Dragom Prgometom koji je koordinirao aktiviste na terenu u cilju što većeg odaziva Hrvata - državljana BiH.

http://www.hdz.hr/o/zo-splitsko-dalmatinske-zupanije/vijest/splitski-hdz-poziva-hrvate-iz-bih-da-se-odazovu-na-popis

Nitko neće preglasavati Hrvate!

Koordinator HDZ-a za opće izbore u BiH Milijan Brkić tako je već ovog vikenda, zajedno s našim županijskim koordinatorima, u Orašju, sjedištu Županije Posavske, održao sastanak s predsjednikom HDZ-a BiH prof. dr. sc. Draganom Čovićem i vodstvom Izbornog stožera naše sestrinske stranke u, kako često ističemo, drugoj domovini Hrvata.

Tom je prilikom Brkić ponovio da se izborni zakon u BiH mora izmijeniti kako bi se osiguralo da Hrvati, kao konstitutivni narod, sami biraju svoje legitimne predstavnike u državnoj vlasti - počevši od člana Predsjedništva BiH do Doma naroda Parlamenta Federacije BiH - bez mogućnosti da ih preglasavaju brojniji Bošnjaci i Srbi:

- HDZ, kao sestrinska stranka iz Hrvatske, dat će maksimalnu potporu svim aktivnostima HDZ-a BiH i strankama okupljenima u Hrvatskome narodnom saboru (HNS BiH) uoči predstojećih općih izbora!

Intenzivni pregovori

I predsjednik HDZ-a BiH Čović, koji je ujedno i hrvatski član Predsjedništva BiH te prvi čovjek HNS-a, istaknuo je da se odluka Ustavnog suda BiH kojom je naloženo da se osigura narodni legitimitet pri biranju političkih predstavnika mora provesti kroz izmjene izbornog zakona:

- O tome se vode intenzivni razgovori s predstavnicima bošnjačkog i srpskog naroda. Naša je primarna zadaća usvojiti izborni zakon u sljedeća dva mjeseca, a do kraja ožujka imat ćemo i nacrt izborne strategije te dogovor o zajedničkom nastupu stranaka unutar HNS-a.

Izrazio je očekivanje i da će BiH ubrzati svoj put prema Europskoj uniji, ističući da se hrvatske stranke, za razliku od nekih drugih, najsnažnije zauzimaju za realizaciju toga strateškog cilja.

Jačanje međusobne suradnje

Koordinator za suradnju HDZ-a BiH i HDZ-a RH Toni Kraljević, inače predsjednik Općinskog odbora HDZ-a BiH Ljubuški, ocijenio je da radni sastanak u Orašju predstavlja daljnje jačanje međusobne suradnje i uzajamne potpore dviju sestrinskih stranaka.