Predsjednik Vlade RH i HDZ-a mr. sc. Andrej Plenković boravi u posjetu Bosni i Hercegovini, a u pratnji su mu državna tajnica u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova Zdravka Bušić i državni tajnik Središnjega državnog ureda za Hrvate izvan Hrvatske (i član Predsjedništva HDZ-a) Zvonko Milas.

S predsjednikom Čovićem

Plenkovića je u Žepču (Zeničko-dobojska županija) osobno dočekao predsjedatelj Predsjedništva BiH i predsjednik HDZ-a BiH prof. dr. sc. Dragan Čović, gdje su se zajedno sastali s načelnikom Općine Žepče Matom Zovkom.

Tom je prigodom načelnik Zovko osobno zahvalio hrvatskom premijeru što Vlada RH sufinancira dva vrlo važna projekta za žepački kraj - izgradnju ambulante obiteljske medicine u Ozimici (200.000 kuna) i učeničkog doma u sklopu Katoličkoga školskog centra „Don Bosco“ (250.000 kuna).

http://www.hdz.hr/vijest/hrvati-izvan-rh/plenkovic-ponovno-u-bih-vlada-rh-znatno-povecala-pomoc-za-projekte-od

Ohrabrenje za europski put

Čović je za Plenkovića istaknuo da je pravi prijatelj BiH - koji donosi ohrabrenje da ta zemlja nastavi svoj euroatlantski put. Istaknuo je i kako bi Hrvati u BiH teško uspjeli očuvati svoju brojnost bez razumijevanja Hrvatske za njihove probleme.

Nakon sastanka, Plenković je posjetio i već spomenuti KŠC „Don Bosco“, naglasivši da je potpora Žepču ujedno i potpora modelu uspješnog razvitka i suživota.

Prijateljski odnosi s BiH

U izjavi novinarima, Plenković je jasno istaknuo da je ključna poruka današnjeg posjeta da Republika Hrvatska skrbi o kvalitetnim i prijateljskim odnosima s Bosnom i Hercegovinom.

- Posebno vodimo računa o Hrvatima, našim sunarodnjacima, kao najmalobrojnijem konstitutivnom narodu u BiH. Želimo da naš Središnji državni ured za Hrvate izvan Hrvatske nastavi poticati konkretne projekte kako bismo zadržali naše ljude u BiH. U protekle dvije godine, primjerice, Žepču smo pomogli s više od 2,5 milijuna kuna uloženih u zdravstvo, školstvo, poljoprivredu i individualne projekte, što pokazuje ispravan put kontinuiteta suradnje.

Dodao je i da se u Žepču vidi izvrstan suživot između Hrvata, Bošnjaka i Srba.

- Nakon rata, proces pomirbe i kvalitetnog funkcioniranja Općine daje istinske signale koji mogu biti model za druge gradove i općine u BiH.

Projekt Pelješkog mosta ide dalje

Na novinarsko pitanje o izgradnji Pelješkog mosta, Plenković je ponovio da Pelješki most ide dalje.

- O toj se temi razgovara s našim partnerima i prijateljima u BiH na svim razinama. Ako im bilo što treba pojasniti s tehničkog aspekta i međunarodnoga prava, Hrvatska je otvorena za dijalog i pojašnjenja. Most je najveći pojedinačni projekt koji sama EU financira s 357 milijuna eura i on za nas predstavlja strateško povezivanje južnog dijela Hrvatske s ostatkom države. Taj će projekt ići dalje! Vjerujem da će, na kraju, dobiti potporu svih političkih aktera u BiH.

Naglasio je da se most gradi na hrvatskom teritoriju, a i da su njegovi tehnički gabariti dogovoreni još prije desetak godina kada je RH izišla u susret tadašnjim traženjima bosansko-hercegovačke strane.

- Ne vidim nikakav problem i nikakav razlog da bi se oko te teme dizale tenzije u dijalogu između Hrvatske i BiH.

POMOĆ TUZLANSKIM HRVATIMA

Nakon Žepča, predsjednik Plenković posjetio je Tuzlu te obišao gradilište Hrvatskoga kulturnog centra „Sveti Franjo“, za čiju je izgradnju Vlada RH izdvojila 600.000 kuna, a potom i „etno kutak“ Katoličkoga školskog centra. Vrijedi spomenuti da Hrvatska sufinancira i opremanje tuzlanske Osnovne škole „Svet Franjo“ (100.000 kuna).

Plenković je podsjetio da na tuzlanskom području živi oko 24 tisuće Hrvata, pa za njih ovakvi projekti imaju veliku važnost.

- Očekujemo da Hrvatski kulturni centar bude mjesto okupljanja naših sunarodnjaka i njegovanja hrvatske kulture u Tuzlanskoj županiji. Cilj nam je poduprijeti opstanak Hrvata na ovom području i u cijeloj BiH, za što i izdvajamo konkretnu financijsku potporu iz hrvatskog proračuna. Vlada RH će nastaviti pomagati Hrvatima u BiH!

http://www.hdz.hr/vijest/hrvati-izvan-rh/donatorska-vecer-za-zavrsetak-izgradnje-hrvatskog-kulturnog-centra-sveti

Nakon obilazaka centara, Plenković se susreo sa članovima Koordinacije hrvatskih i katoličkih udruga Tuzlanske županije te ostalim predstavnicima Hrvata iz društvenog, političkog, gospodarskog i kulturnog života tog grada.

Na kraju današnjeg posjeta BiH, predsjednik Vlade RH i HDZ-a u Orašju će otvoriti Dane hrvatskog filma, 22. po redu.