Mannheim. Održana je redovna izborna skupština Koordinacije HDZ-a Srednje Njemačke - izaslanici iz ogranaka s područja Hessena, Rheinland-Pfalza i Saarlanda izbarali su novo vodstvo. Za predsjednika je ponovno izabran Kruno Šimović. Za dopredsjednike su izabrani Ivan Sablić i Miroslav Benković.

Za tajnika ove koordinacije izabran je Franjo Akmadža, a za blagajnika Slaven Jandrić. U predsjedništvo su izabrani: Marijo Bagarić, Ante Bartulović, Dinko Grgat, Kata Basta i Marija Kopić. Izabran je i novi nadzorni odbor - predsjednik je Tugomir Čuljak, dok su članovi Jakov Budimir i Ilija Peran.

Mladost i iskustvo

U predsjedništvo je ušao velik broj mladih i visokoobrazovanih članova - nastavljen je tako kontinuitet pomlađivanja stranke. Mladost i iskustvo dobitna su kombinacija. Zaključeno je da rezultati u Njemačkoj, ostvareni u proteklom četverogodišnjem razdoblju, pokazuju da HDZ i dalje u iseljeništvu ima najveću podršku. Ostvareni su brojni kontakti s organizacijama i udrugama u Njemačkoj, organizirani brojni posjeti Hrvatskoj i Njemačkoj, razne akcije, tribine…

Da je HDZ u cijeloj Njemačkoj na dobrom putu, govore izborni rezultati te ostvarene četiri uzastopne pobjede kao i referendumska podrška. Posebice su istaknuti odlični rezultati na izborima za predsjednika Republike Hrvatske na kojima je kandidatkinja HDZ-a Kolinda Grabar-Kitarović u Njemačkoj ostvarila nadmoćnu pobjedu i osvojila respektabilnih 10.764 glasa, a SDP-ov kandidat Ivo Josipović samo 673 glasa.

Pobjednička stranka

Veliki uspjeh - kojim je još jednom pokazana važnost iseljeništva - ostvaren je na parlamentarnim izborima gdje je u Njemačkoj HDZ osvojio ukupno 13.000 glasova, od čega je 10.000 otišlo u izborne jedinice u Hrvatskoj, čime je ostvaren veliki doprinos pobjedi Domoljubne koalicije. Ostvaren je najveći izlazak od vremena pokojnog predsjednika dr. Franje Tuđmana, što je rezultat prepoznatljivosti i angažmana brojnih članova na terenu.

Koordinacija HDZ-a Srednje Njemačke je iskazala podršku vladi Domoljubne koalicije i Mosta na provedbi što bržih reformi, s ciljem rješavanja gospodarskih problema koji su posljedica nesposobne četverogodišnje vladavine SDP-a.