(PHOTO) Susretom s predstavnicima hrvatske zajednice u Hrvatskom franjevačkom centru „Queen of Peace“ u Norvalu (federalna pokrajina Ontario), predsjednik Hrvatskog sabora (i glavni tajnik HDZ-a) Gordan Jandroković završio je višednevni službeni posjet Kanadi, u kojoj je boravio na poziv predsjednika Senata Georgea Fureyja i predsjednika Zastupničkog doma Parlamenta Kanade Geoffa Regana.

http://www.hdz.hr/vijest/iz-sabora/u-sluzbenom-posjetu-kanadi-s-najvisim-drzavnim-duznosnicima-o-potpori-hrvatskom

Norval - s Hrvatima iz cijele Kanade

- Sastanak s našim sunarodnjacima ima posebnu emotivnu dimenziju, dolazak tolikog broja Hrvata iz svih dijelova Kanade doista čovjeku ispuni srce. Iznimno ih cijenim i jer su svojim radom i trudom u nepoznatom svijetu postali ugledni građani. Hrvati u Kanadi lojalni su kanadskoj državi, ali uvijek daju na znanje da su čvrsto vezani za Domovinu Hrvatsku, da će za nju učiniti sve u svojoj moći - poručio je Jandroković članovima hrvatske zajednice.

Zbog toga vas mi u Hrvatskoj, zaključio je, od srca poštujemo!

Kitchener - gradonačelnik Berry Vrbanović

Druženje u Norvalu nipošto nije bilo jedini susret predsjednika Hrvatskog sabora s kanadskim Hrvatima. Posljednjeg dana službenog posjeta Kanadi, sastao se i s „naše gore list“ gradonačelnikom Kitchenera (također u Ontariju) Berryjem Vrbanovićem i njegovim timom iz gradske uprave zaduženim za gospodarski razvoj, koji su predstavili svoja iskustva u privlačenju stranih investitora.

- Budući da je, unatoč izvrsnim bilateralnim odnosima, robna razmjena Hrvatske i Kanade još uvijek mala, želimo u okviru CETA-e, cjelovitoga trgovinskog sporazuma između Europske unije i Kanade koji je ratificirao Hrvatski sabor, pripomoći da biznismeni iz obiju država pronađu način kako još bolje surađivati. Osim toga, s gradonačelnikom Vrbanovićem smo se konkretno dogovorili da će se našim posredstvom Kitchener povezati i službeno sprijateljiti s nekim od hrvatskih gradova - najavio je Jandroković.

Sveučilište Waterloo - Katedra za hrvatski jezik i kulturu

Predsjednik Sabora obišao je istog, završnog dana posjeta i Sveučilište u gradu Waterloou, regionalnom sjedištu Južnog Ontarija. Sveučilište Waterloo najvažnija je visokoškolska ustanova u Kanadi u kojoj se poučavaju hrvatski jezik, književnost, povijest i kultura, a na Katedri za hrvatski jezik i kulturu godišnje predavanja pohađa oko 150 studenata.

Vodeći ljudi Sveučilišta hrvatskom su saborskom izaslanstvu predstavili i svoj znameniti istraživački centar (Waterloo Centre for Automobile Research - WatCAR), koji se bazira na primjeni inovacija i novih tehnologija, te istaknuli otvorenost za suradnju.

Ontario - pokrajina s najviše Hrvata

Dan prije, Jandroković je posjetio Zakonodavnu skupštinu Ontarija u Torontu te se susreo s guvernerkom te kanadske federalne pokrajine Elisabeth Dowdswell i pokrajinskim ministrom međunarodne trgovine Michaelom Chenom, kao i s članovima Kanadsko-hrvatske gospodarske komore.

Predsjednik Zakonodavne skupštine Ontarija Dave Levac napomenuo je da je Ontario kanadska pokrajina u kojoj živi najveći broj Hrvata i s kojom ujedno RH ostvaruje najveći dio robne razmjene. U svim razgovorima u Torontu, glavnom gradu Ontarija, sugovornici su naglasili odlične političke odnose, ali na koje treba nadovezati jačanje gospodarske suradnje. Mogućnosti unapređenja ekonomskih odnosa ponajprije se vide u energetici, brodogradnji, turizmu i novim tehnologijama.

http://www.hdz.hr/vijest/iz-sabora/jandrokovic-prvi-strani-duznosnik-u-sluzbenom-posjetu-generalnoj-guvernerki-kanade

Kanadsko-hrvatska gospodarska komora - Igor Štagljar

Članovi Kanadsko-hrvatske gospodarske komore - predvođeni Ivanom Grbešićem i znanstvenikom Igorom Štagljarom, molekularnim biologom i profesorom na Sveučilištu u Torontu - naveli su kao svoj glavni cilj promociju investicija i proširenje gospodarske suradnje s Hrvatskom, posebno jer u Kanadi živi jedna od najvećih i najuspješnijih hrvatskih zajednica u iseljeništvu.

- Republika Hrvatska daje punu potporu vašim nastojanjima te je otvorena za kanadske investicije! - zaključio je predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković na sastanku s predstavnicima Kanadsko-hrvatske gospodarske komore.

PUTICA & BABIĆ U SABORSKOM IZASLANSTVU

Osim predsjednika Gordana Jandrokovića, u saborskom izaslanstvu u službenom posjetu Kanadi od HDZ-ovih su zastupnika bili i Sanja Putica, voditeljica Izaslanstva Hrvatskog sabora u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Europe, te Ante Babić, član Izaslanstva Hrvatskoga sabora u Parlamentarnoj skupštini Organizacije za europsku sigurnost i suradnju.