Predsjednik Hrvatskog sabora i glavni tajnik HDZ-a Gordan Jandroković ocijenio je u Beogradu, nakon sastanka s predsjednicom Narodne skupštine Srbije Majom Gojković, pozitivnim pomake postignute u unapređenju položaja hrvatske nacionalne manjine u Srbiji. Jandrokovićev posjet Beogradu prvi je službeni posjet predsjednika Hrvatskog sabora Republici Srbiji uopće.

Zastupljenost Hrvata u svim predstavničkim tijelima

Jandroković i Gojković na stolu su imali nekoliko tema, a posebice su istaknuli suradnju u uzajamnom poboljšanju položaja manjinskih zajednica.    

- Važno nam je da se napokon ostvari Međudržavni sporazum o zaštiti manjina, kojim se jamči izravan mandat hrvatskoj manjini u tijelima predstavničke vlasti u Srbiji, od Narodne skupštine preko vojvođanske pokrajinske skupštine do općinskih vijeća u mjestima u kojima žive Hrvati - naglasio je Jandroković.

http://www.hdz.hr/vijest/hrvati-izvan-rh/ocekujemo-da-srbija-ispuni-sve-preuzete-medudrzavne-obveze-spram-hrvatske

Hrvatski lektorat u Novom Sadu

Od pozitivnih pomaka u položaju hrvatske manjine u Srbiji poslije nedavnoga Vučićeva posjeta izdvojio je najavljeno otvaranje hrvatskog lektorata na novosadskom sveučilištu te obnovu kuće bana Josipa Jelačića u Petrovaradinu.

Bez obzira na različita mišljenja o pojedinim temama, važno je razgovarati jer se jedino tako mogu rješavati problemi, dodao je Jandroković:

- Svjesni smo da imamo otvorenih pitanja iz prošlosti i moramo ih rješavati. To je ključan motiv zašto sam ovdje bez obzira na one koji kritiziraju i htjeli bi drugačiji razvoj odnosa između naših država. 

Bolja budućnost hrvatske manjine

Neizravno komentirajući tenzije koje je prethodnih dana u srbijanskom parlamentu izazvao Vojislav Šešelj prijetnjama koje je uputio i zastupniku Demokratskog saveza Hrvata Vojvodine (DSHV) Tomislavu Žigmanovu, Jandroković je naglasio da na odnose dviju država i dvaju naroda ne bi smjeli utjecati ljudi iz prošlosti:

- Neprihvatljive su nam izjave koje imaju negativne konotacije za hrvatsku manjinu u Srbiji. Neće nam diktirati odnose oni koji nas u Srbiji žele vratiti u neka druga, prošla vremena, nego ćemo ritam diktirati mi koji smo zainteresirani za bolju i kvalitetniju budućnost hrvatske manjine.

http://www.hdz.hr/vijest/hrvati-izvan-rh/osigurati-zastupljenost-hrvatske-nacionalne-manjine-u-svim-predstavnickim

Ako bude dobre volje

U tom kontekstu predsjednik Hrvatskog sabora ponovio je da je iznimno važno da se ostvare sporazumi o zaštiti manjina, poglavito o sudjelovanju zastupnika hrvatske zajednice na svim razinama vlasti u Srbiji:

- To, naravno, ovisi o promjenama zakona o tijelima vlasti u Srbiji. No, ako bude dobre volje, a vjerujem da će je biti, uspješno ćemo riješiti i to pitanje.

Sastanak s Hrvatima u Subotici

Gordan Jandroković će tijekom dana, među ostalim, sudjelovati na otvorenju Ureda Hrvatske gospodarske komore u Beogradu. Sutra, drugog dana službenoga posjeta Srbiji, susrest će se s Aleksandrom Vučićem i sa srbijanskom premijerkom Anom Brnabić, a posjet će zaključiti u Subotici sastankom s predstavnicima hrvatske manjine.