Nakon izjave da „Bunjevci“ nisu ni Srbi ni Hrvati, nego autentična slavenska narodnost, srbijanski predsjednik Tomislav Nikolić nastavlja politiku Miloševićeva režima - politiku rashrvaćivanja vojvođanskih Hrvata. 

http://www.hdz.hr/vijest/nacionalne/zasto-josipovic-i-milanovic-sute-na-...

Tako je na početku školske godine učenicima u Subotici donirao „bunjevačku čitanku i gramatiku“, i to tiskanu na ćirilici! No ne iznenađuje toliko činjenica što Nikolić pokušava rastočiti hrvatsku nacionalnu manjinu u Vojvodini, nego to što ni predsjednik Josipović ni Milanovićeva vlada još nisu poduzeli apsolutno nikakvu (kontra)mjeru! Upravo suprotno, prisjetimo se samo kako se (donedavni) ministar Željko Jovanović hvalio da hrvatske udžbenike povijesti šalje tome istom Nikoliću „na uvid“...

Na tu su bolnu temu danas u Splitu konferenciju za medije sazvali saborski zastupnik i predsjednik HDZ-ova Odbora za iseljeništvo i hrvatske nacionalne manjine Ante Babić te predsjednik Odbora za odgoj i obrazovanje HDZ-a Tomislav Đonlić. Donosimo njihove glavne poruke:

BABIĆ: Zabrinjava nas pasivnost SDP-ove vlasti!

Nakon prošlogodišnje izjave srbijanskog predsjednika Tomislava Nikolića da su „Bunjevci“ autohtoni narod, stigao je i novi čin velikosrpske politike u obliku tiskanja udžbenika na „bunjevačkom“ jeziku i na ćirilici. Takva je politika u izravnoj funkciji razbijanja nacionalnog identiteta Hrvata u Srbiji. No nas ne čudi politika Tomislava Nikolića, nego nas zabrinjava pasivnost aktualne hrvatske vlasti, posebice predsjednika Josipovića koji je, usput rečeno, i bio u posjetu hrvatskoj nacionalnoj manjini u Srbiji te govorio o dobrim odnosima sa srbijanskim vlastima, odnosno „poštivanju“ međudržavnog sporazuma o zaštiti i pravima nacionalnih manjina između Republike Hrvatske i Republike Srbije. Čudi također i šutnja ministrice vanjskih poslova Vesne Pusić.

„Dva brda“ ignoriraju ustavne obveze!

Ustavna je obveza Predsjednika i Vlade RH da se brinu o zaštiti hrvatskih nacionalnih manjina u drugim državama. Ali oni to ne čine. Predsjednik Vlade Zoran Milanović kao da ne zna da postoji međudržavna komisija koja bi trebala nadgledati provedbu međudržavnog sporazuma između RH i RS! Na kraju, začuđuje da se o svemu nije očitovao ni Milorad Pupovac, koji bi kao predsjednik saborskog Odbora za vanjsku politiku trebao nadgledati provedbu tog sporazuma. 

Tražimo od aktualnih vlasti - od predsjednika RH, ministrice Pusić, premijera Milanovića - da zaštite interese hrvatske nacionalne manjine u Srbiji. Više puta prozivali smo vladu da ako adekvatno ne reagiraju na ovakve protuhrvatske poteze službenog Beograda, onda zapravo prešutno odobravaju cijepanje hrvatskoga nacionalnog korpusa na „Bunjevce“ i bunjevačke Hrvate.

http://www.hdz.hr/vijest/eu/zdravka-busic-u-ep-u-srbija-i-dalje-potice-a...

http://www.hdz.hr/vijest/eu/vojvodanski-hrvati-prvi-put-u-povijesti-u-ep-u

ĐONLIĆ: Čim prije sazvati međudržavnu komisiju!

Podsjetio bih da je pitanje udžbenika hrvatske nacionalne manjine u Srbiji riješeno međudržavnim sporazumom između RH i RS te da je prema njemu Srbija sama trebala financirati zajamčene udžbenike na hrvatskom jeziku. Dok Hrvatska u potpunosti ispunjava sve potpisane točke tog sporazuma, Srbija malo toga poštuje! 

Pozivamo aktualnu vladu - koja u zadnje tri godine nije našla vremena sazvati sastanak međudržavne komisije koja nadgleda provedbu navedenog sporazuma! - da iskoristi sve pravne mehanizme kako bi se riješilo pitanje udžbenika hrvatske nacionalne manjine u Srbiji. Umjesto da se hvali kako je hrvatske udžbenike dostavila u Beograd srbijanskom predsjedniku Nikoliću.