(VIDEO) Kako je i sam najavio uoči sinoćnjeg summita EPP-a, predsjednik Vlade RH i HDZ-a Andrej Plenković nastavit će na svim sastancima u Bruxellesu, gdje boravi još danas i sutra, otvarati temu (ne)ravnopravnosti hrvatskog naroda u BiH, kao što je to učinio i s francuskim predsjednikom Emmanuelom Macronom u Parizu.

http://www.hdz.hr/vijest/eu/summit-epp-europsko-vijece-podrska-weberu-brexit-migracije-neravnopravnost-hrvata-u-bih

http://www.hdz.hr/vijest/eu/macron-prihvatio-poziv-da-posjeti-hrvatsku-ocekujemo-ulazak-u-schengen-i-prije-naseg

Situacija nakon općih izbora

Uoči početka sastanka Europskog vijeća, predsjednik Plenković je izjavio da će, nakon što je to već učinio na summitu EPP-a, i čelnicima država članica EU-a temeljito objasniti položaj Hrvata u BiH nakon nedavnih općih izbora na kojima su im Bošnjaci preglasavanjem nametnuli svog kandidata za „hrvatskog“ člana Predsjedništva BiH.

- Na EPP-u sam temeljito i detaljno objasnio situaciju nakon općih izbora, a danas ću u dogovoru s predsjednikom Europskog vijeća Donaldom Tuskom to ponoviti i na ovom sastanku. Važno je da senzibiliziramo šefove vlada na tu temu. Za mnoge od njih, nažalost, to pitanje nije u fokusu. Ako pogledate koliko vremena posvećujemo pitanju Sjeverne Irske, onda je u redu da čelnici EU-a vode računa i o tome što se događa u hrvatskom susjedstvu. Očekujem veću osjetljivost za pronalaženje rješenja, a to je dogovor o pravičnome izbornom zakonu koji bi spriječio scenarije kakve imamo danas.