U Bosni i Hercegovini je nakon više od pet mjeseci od parlamentarnih izbora okončano formiranje vlasti - kako na državnoj razini, tako i u Federaciji BiH. Kao što znate, u listopadu 2014. na parlamentarnim izborima naš sestrinski HDZ BiH dobio je apsolutno povjerenje hrvatskog naroda. Uslijedili su višemjesečni pregovori oko formiranja federalne vlade i Vijeća ministara BiH, što je pozitivno okončano dogovorom HDZ-a BiH i bošnjačke Stranke demokratske akcije (SDA) te Demokratske fronte (DF). 

http://www.hdz.hr/vijest/hrvati-izvan-rh/video-dogovorena-vlada-federaci...

Vlada Federacije BiH

Zastupnički dom Parlamenta Federacije BiH potvrdio je odluku o imenovanju nove vlade u kojoj će predstavnici sestrinskog HDZ-a BiH imati ukupno šest ministara. Već ranije, Vladu Federacije BiH - nakon što su mu dostavljena imena svih ministara - potvrdio je predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara (HDZ BiH). Iz naše sestrinske stranke ministri su postali Jelka Miličević (Ministarstvo financija), Mato Jozić (Ministarstvo pravde), Zora Dujmović (Ministarstvo kulture i športa), Denis Lasić (Ministarstvo prometa i komunikacija), Vjekoslav Mandić (Ministarstvo zdravstva) i Josip Martić (Ministarstvo prostornog uređenja).

Legitimni predstavnici Hrvata sudjelovat će tako u izvršnoj vlasti čime je okončana negativna praksa uspostave vlasti sa strankama koje imaju neznatnu potporu hrvatskog biračkog tijela. Povjerenje novoj (federalnoj) vladi dalo je 57 od 98 članova Zastupničkog doma parlamenta FBiH. 

Vijeće ministara BiH

Zastupnički dom Parlamentarne skupštine BiH potvrdio je imenovanje Vijeće ministara BiH - predstavnici HDZ-a BiH bit će na čelu Ministarstva financija (Vjekoslav Bevanda), Ministarstvo obrane (Marina Pendeš) i Ministarstvo pravosuđa (Josip Grubeša). Zamjenik ministra vanjskih poslova postao je Josip Brkić, zamjenikom ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Mato Franjičević, a zamjenikom ministra sigurnosti Mijo Krešić.

Vjekoslav Bevanda imenovan je pak zamjenikom predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH. 

PLENKOVIĆ POZDRAVIO FORMIRANJE VLASTI

Naš eurozastupnik (i potpredsjednik Odbora za vanjske poslove EP-a) Andrej Plenković pozdravio je uspostavu vlasti u BiH. Plenković je naglasio da će vlasti u BiH pomoći novi voditelj delegacije EU u Sarajevu, švedski diplomat Lars-Gunnar Wigemark. Inače, Plenković je sudjelovao u Wigemarkovu saslušanju u Bruxellesu pred povjerenstvom EP-a.