Naša eurozastupnica Željana Zovko danas je boravila u Mostaru u posjetu ELSA-i Mostar i sudjelovala na seminaru pod nazivom „Pravo, financije i diplomacija“.

ELSA Mostar je neprofitna i nevladina organizacija studenata prava i mladih pravnika, okuplja studente Pravnog fakulteta Sveučilišta u Mostaru i Pravnog fakulteta Univerziteta Džemal Bijedić te pruža profesionalnu obuku svim studentima i mladim pravnicima, kao i nezamjenjivo praktično iskustvo preko različitih akademskih natjecanja.

O funkcioniranju EU

Zovko je studentima iznijela svoja iskustva o funkcioniranju Europske unije i ostalih međunarodnih institucija. Govorila je o svom radu u diplomaciji i u Europskom parlamentu, kao i o teorijskim i praktičnim mogućnostima koje se pružaju građanima članstvom Bosne i Hercegovine u Europskoj uniji.

Kao zastupnica u Europskom parlamentu 2017. i 2018. godine aktivno je radila na pitanjima razvojne, vanjske i sigurnosne politike Europske unije te na podršci BiH u njezinim aspiracijama za članstvo u Europskoj uniji.

Međunarodne aktivnosti

Govorila je, također, o temama i državama na kojima radi kao izvjestiteljica u ime Europske pučke stranke, točnije o migrantskoj krizi i Globalnom kompaktu za migracije, te o Azerbajdžanu i Čileu. Kako bi se bolje upoznala s temama, Zovko je posjetila Azerbajdžan i Čile te brojna krizna žarišta gdje su zabilježene humanitarne katastrofe i brojna kršenja ljudskih prava.

Promatračka misija u Nepalu

Osvrnula se i na aktivnosti u Nepalu gdje je imenovana voditeljicom promatračke misije Europske unije za izbore za Zastupnički dom i pokrajinske skupštine. O Nepalu i drugim temama Zovko je podijelila svoja iskustva i saznanja sa studentima, što je potaknulo zanimljivu raspravu.