Pastoralni pohod pape Franje Sarajevu privukao je desetke tisuća hodočasnika - okupljeni u molitvi na stadionu Koševo cijelom svijetu su odaslali poruke mira i zajedništva. Nema kraja iz Bosne i Hercegovine i Hrvatske iz kojeg nije bilo hodočasnika u glavnom bosanskohercegovačkom gradu. 

Kao što znate, na svetoj misi bili su glavni tajnik HDZ-a Milijan Brkić, međunarodni tajnik HDZ-a dr. Miro Kovač, direktorica kampanje HDZ-a (članica nacionalnog Predsjedništva i kninska gradonačelnica) Josipa Rimac, sabornici Ivan Šuker, Ante Babić…

http://www.hdz.hr/vijest/hrvati-izvan-rh/video-papa-franjo-u-sarajevu-za...

Neraskidive poveznice s rodnom grudom

Mnogobrojni Hrvati iz iseljeništva također su se pridružili ovom velikom vjerskom slavlju. Hrvati su narod koji je stoljećima pod raznim režimima bio raseljavan i prinuđen trbuhom za kruhom odlaziti sa svojih vjekovnih ognjišta. I gdje god su došli, očuvali su svoju vjeru i tradiciju - poveznice s Domovinom uvijek su bile žive i neraskidive. Otuda i mnoštvo Hrvata iz cijelog svijeta na ovom sarajevskom susretu mira, molitve i suživota. U našoj tradicionalnoj saveznici, prijateljskoj državi Njemačkoj živi jedna od najbrojnijih hrvatskih zajednica. Mnogi od njih pribivali su svetoj misi s papom Franjom u Sarajevu. A stigli su i predstavnici njemačkih ogranaka naše stranke. 

Čvrste i prijateljske veze

Predstavnici Koordinacije HDZ-a Srednja Njemačka došli su zajedno s kolegama iz prijateljske Kršćansko-demokratske unije (CDU). Rezultat je to, naime, dosadašnje izvrsne suradnje Koordinacije HDZ-a Srednja Njemačka, HDZ-a BiH i CDU Thüringen - posebno vezano za položaj Hrvata u BiH.

Tajnik Koordinacije HDZ-a Srednje Njemačke Franjo Akmadža, članovi predsjedništva Koordinacije Ante Bartulović i Tugomir Čuljak, dopredsjednik HDZ-a Frankfurt Mario Bagarić i ostali članovi tamošnjeg ogranka na Koševu su, naime, bili s predstavnicima prijateljskog CDU-a njemačke Savezne zemlje Thüringen - Clarsenom Ratzom i Michaelom Menzelom. A s njima u društvu bio je i voditelj Odjela za iseljeništvo HNS-a BiH Niko Marušić. Tijekom boravka u Sarajevu s kolegama iz CDU-a razgovaralo se i o budućoj suradnji te konkretnim projektima. 

Zajedništvo i suradnja

Valja istaknuti da su se predstavnici Koordinacije susreli sa glavnim tajnikom HDZ-a Milijanom Brkićem. Te sa stranačkim vodstvom sestrinskog HDZ-a BiH, predsjednikom Federacije BiH Marinkom Čavarom i mandatarom vlade Hercegovačko-neretvanske županije Nevenkom Hercegom.