Predsjednik Vlade RH i HDZ-a Andrej Plenković otvorio je, zajedno s hrvatskim članom Predsjedništva Bosne i Hercegovine te predsjednikom sestrinskog nam HDZ-a BiH Draganom Čovićem, Konzulat Republike Hrvatske u Livnu.

Pomoć projektima Hrvata u BiH

Potom je obišao Županijsku bolnicu „Dr. fra Mihovil Sučić“, čiju je obnovu Vlada RH sufinancirala s milijun kuna, i Franjevački samostan sv. Petra i Pavla, u sklopu kojeg djeluju Franjevački muzej i Galerija Gabrijela Jurkića. Obnovu i programe Franjevačkog samostana Hrvatska je potpomogla s gotovo 2 milijuna kuna.

Od 2016. do 2018. RH je samo u Livnu sufinancirala 16 projekata od interesa za hrvatski narod.

http://www.hrvatiizvanrh.hr/hr/novost/629/odrzan-svecani-program-i-potpisani-ugovori-za-programe-i-projekte-hrvata-u-bosni-i-hercegovini

Konstitutivnost hrvatskog naroda

Obraćajući se nazočnima, predsjednik Plenković iskazao je zadovoljstvo otvaranjem Konzulata u Livnu, ocijenivši da će njegov rad omogućiti bolju povezanost dviju zemalja, ali i naših sunarodnjaka s obje strane granice.

- Sada zaokružujemo diplomatsku mrežu Republike Hrvatske u Bosni i Hercegovini. Odnosi s BiH najvažniji su strateški interes Hrvatske. BiH je prijateljska i susjedna zemlja, zemlja čiju teritorijalnu cjelovitost poštujemo, ali i zemlja u kojoj je hrvatski narod konstitutivan i u kojoj bi trebao ostvarivati svoja prava na najvišoj razini, kako to i priliči ustavnom ustrojstvu BiH i najvišim europskim standardima.

Europski put BiH

Predsjednik Plenković podsjetio je da trgovinska razmjena Hrvatske s BiH iznosi više od dvije milijarde eura, dok su ukupna ulaganja naše zemlje u BiH milijardu i 200 milijuna eura. Iskazao je i punu podršku naporima Bosne i Hercegovine za članstvo u Europskoj uniji.

- Želimo da se svi koji žive u BiH u njoj dobro osjećaju, a da prava hrvatskog naroda budu zajamčena na svim razinama.

Snažna podrška našim sunarodnjacima

Stoga je iznimno važnom ocijenio i potporu koju Vlada RH, sufinancirajući mnoge projekte i programe Hrvata u BiH putem Središnjega državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske, pruža našim sunarodnjacima u BiH.

http://www.hdz.hr/vijest/hrvati-izvan-rh/vlada-odobrila-24-milijuna-kuna-za-projekte-od-interesa-za-hrvate-u-bosni-i-0

- Podrška Hrvatima u BiH ostat će čvrsta, snažna i kontinuirana. Već smo ostvarili puno toga što smo planirali. Primjerice, otvorili smo Ured Hrvatske gospodarske komore u Mostaru, a Croatia Airlines uvela je međunarodne letove na liniji Zagreb-Mostar - zaključio je predsjednik Plenković na kraju svog govora.

BRKIĆ, MILAS, BUŠIĆ, OBULJEN & ĆORIĆ

Uz predsjednika Plenkovića, u Livnu su bili i potpredsjednik Hrvatskog sabora i zamjenik predsjednika HDZ-a Milijan Brkić, državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan RH i član Predsjedništva HDZ-a Zvonko Milas, državna tajnica u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova i predsjednica Odbora HDZ-a za Hrvate izvan RH Zdravka Bušić te dvoje članova Središnjeg odbora HDZ-a - ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić i ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek.