Na jučerašnjoj sjednici Odbora za vanjske poslove Europskog parlamenta održana je rasprava o Izvješću Europske komisije o napretku Bosne i Hercegovine za 2016. godinu. Eurozastupnici su u raspravi podržali napredak Bosne i Hercegovine na putu ka članstvu u Europskoj uniji te pozvali na daljnji napredak u provođenju institucionalnih reformi, reformi na području vladavine prava i borbu protiv organiziranog kriminala i korupcije.

Naglašena je potreba za provođenjem presuda Europskog suda za ljudska prava te briga o ravnopravnosti svih konstitutivnih naroda u Bosni i Hercegovini kao i potreba za legitimnim političkim zastupanjem građana.

Ponuditi praktična rješenja

U raspravi je sudjelovala i naša eurozastupnica Željena Zovko. U izlaganju je pozdravila Predino izvješće te istaknula da je načelo federalizacije jedino kojim se poštuje konstitutivna arhitektura BiH.

 - Pozdravljam Izvješće zastupnika Prede te rezolucije Europskog parlamenta koje su usvojene 2014. i 2015. godine koje govore o načelu federalizacije kao jedinom putu kojim bi se poštivala konstitutivna arhitektura BiH. A 25 godina nakon rata trebali bi izvući pouke o Bosni i Hercegovini te ponuditi praktična rješenja, a ne tražiti ona koja nije moguće implementirati. Konstitutivni narodi postoje i to se treba poštivati. Kada BiH postane članica Europske unije, moći ćemo razgovarati o nekim drugim željama.