Predsjednik Vlade RH i HDZ-a Andrej Plenković boravit će 9. i 10. travnja u posjetu Bosni i Hercegovini - u Mostaru.

BiH - naš vanjskopolitički prioritet

Odnosi s BiH, kako je Plenković često isticao, jedan su od prioritetnih vanjskopolitičkih ciljeva naše Vlade. Hrvatska nastavlja pružati potporu BiH, osobito na njenome europskom putu kao jamstvu stvarne ravnopravnosti hrvatskog naroda, i predana je političkoj suradnji u duhu dobrosusjedskih veza te daljnjem jačanju gospodarskih odnosa.

http://www.hdz.hr/vijest/hrvati-izvan-rh/podrska-europskoj-perspektivi-bih-stvarnoj-ravnopravnosti-hrvata-i-izmjeni

Posvećenost brojnim temama od obostrane važnosti i interesa potvrđena je i na zajedničkoj sjednici Vlade RH i Vijeća ministara BiH, koja je održana u srpnju 2017. u Sarajevu.

Otvorenje Ureda HGK & večera lidera

Prvog dana posjeta BiH, predsjednik Plenković nazočit će prijemu u povodu otvorenja Ureda Hrvatske gospodarske komore u Mostaru. BiH je važan vanjskotrgovinski partner Hrvatske, a predstavništvo HGK u toj zemlji olakšat će suradnju hrvatskih i bosansko-hercegovačkih gospodarstvenika. S istim je ciljem prije nekoliko dana ponovno otvoren ured HGK i u Sarajevu.

Nakon prijema, Plenković će sudjelovati na večeri lidera jugoistočne Europe.

Mostarski sajam

Drugog dana posjeta, predsjednik Vlade Andrej Plenković sudjelovat će na otvorenju 21. Međunarodnog sajma gospodarstva Mostar. Mostarski sajam jedna je od najvažnijih i najposjećenijih gospodarskih manifestacija u tom dijelu Europe.

Na sajmu će se predstaviti izlagači iz dvadesetak država, od kojih su najzastupljenije zemlje susjedstva te Kina, Mađarska i Italija. Hrvatski izlagači na sajmu su prisutni od samih početaka, a Hrvatska je bila zemlja partner Sajma već tri puta - 2009., 2012. i 2017. godine.

http://www.hdz.hr/vijest/hrvati-izvan-rh/iz-mostara-europski-put-jamstvo-ravnopravnosti-hrvata-te-sigurnosti-i

Zvonko Milas & Zdravka Bušić

U pratnji predsjednika Plenkovića bit će državni tajnik Središnjega državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske (i član Predsjedništva HDZ-a) Zvonko Milas te državna tajnica u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova (i predsjednica HDZ-ova Odbora za Hrvate izvan Republike Hrvatske) Zdravka Bušić.

PROGRAM PREDSJEDNIKA PLENKOVIĆA

Ponedjeljak, 9. travnja:

18:00              

Prijem u povodu otvorenja Ureda Hrvatske gospodarske komore u Mostaru (Hrvatski dom Hercega Stjepana Kosače, Trg hrvatskih velikana bb)

19:00              

Večera za lidere jugoistočne Europe u organizaciji člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Dragana Čovića (Ljetnikovac Radobolja, Kraljice Katarine 11 a)

Utorak, 10. travnja:

11:00              

Svečanost otvorenja 21. Međunarodnog sajma gospodarstva Mostar (Rodoč bb, Paviljon 1)