Kao što smo izvijestili, Vlada RH je na 54. sjednici, održanoj 31. kolovoza 2017. godine, donijela Odluku o raspodjeli sredstava za financiranje kulturnih, obrazovnih, znanstvenih, zdravstvenih i ostalih programa i projekata od interesa za hrvatski narod u BiH iz sredstava Državnog proračuna RH za ovu godinu.

Postupak objave i provedbe natječaja, na koji su se kandidirale institucije i udruge koje okupljaju naše sunarodnjake u BiH, proveo je Središnji državni ured za Hrvate izvan RH uz stručnu pomoć resornih ministarstava - vanjskih i europskih poslova, kulture, zdravstva te znanosti i obrazovanja.

Povećanje za gotovo 18 posto

Vlada predvođena predsjednikom Plenkovićem odlučila je ove godine izdvojiti 23,5 milijuna kuna za potporu projektima i programima Hrvata u BiH - čime su sredstva za tu namjenu povećana za gotovo 18 posto u odnosu na prošlu godinu! Potporu je dobilo točno 88 programa i projekata: 30 iz kulture, 22 iz obrazovanja i znanosti, 14 iz zdravstva te 22 iz ostalih područja.

http://www.hdz.hr/vijest/hrvati-izvan-rh/plenkovic-ponovno-u-bih-vlada-rh-znatno-povecala-pomoc-za-projekte-od

Upravo kako bi se osobno osvjedočio kako se realiziraju projekti koje već financira ili će financirati Vlada RH, ali i na licu mjesta upoznao se s daljnjim interesima i potrebama bosansko-hercegovačkih Hrvata, predsjednik Andrej Plenković i jest nedavno u dva navrata pohodio susjednu nam državu: 2. rujna posjetio je Žepče, Tuzlu i Orašje, a 5. i 6. rujna Livno, Široki Brijeg i Mostar.

Već 7. Plenkovićev posjet BiH

- Činjenica da je ovo moj 7. posjet Bosni i Hercegovini u 11 mjeseci mandata je jasan signal da je naša potpora Hrvatima kao konstitutivnom narodu u cijeloj BiH, gdje god žive, ne samo deklaratorna, nego konkretna i operativna! - naglasio je Plenković iz Mostara.

http://www.hdz.hr/vijest/hrvati-izvan-rh/iz-tuzle-i-zepca-trajno-vodimo-racuna-o-nasim-sunarodnjacima-u-bih-peljeski

http://www.hdz.hr/vijest/hrvati-izvan-rh/iz-orasja-kao-premijer-vec-sam-6-put-u-bih-u-utorak-cu-opet-nastavljamo

http://www.hdz.hr/vijest/hrvati-izvan-rh/u-sirokom-brijegu-i-livnu-kao-odgovorna-drzava-hrvatska-snazno-podupire-nas

http://www.hdz.hr/vijest/hrvati-izvan-rh/iz-mostara-vec-sam-7-put-u-bih-konkretno-podupiremo-ocuvanje-identiteta-i

http://www.hdz.hr/vijest/hrvati-izvan-rh/iz-mostara-2-nastavljamo-podupirati-sve-vazne-projekte-hrvatskog-naroda-u-bih

Jedinstvo Hrvata iz RH i BiH

Plenkovićev(i) posjet(i) BiH na najbolji su način „zaokruženi“ nedavnim potpisivanjem, punim nazivom, Ugovora o dodjeli sredstava za financiranje programa i projekata od posebnog interesa za hrvatski narod u BiH.

Nakon svečanog čina, upriličenom u zagrebačkom sjedištu Hrvatske matice iseljenika, državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan RH (i član Predsjedništva HDZ-a) Zvonko Milas izrazio je uvjerenje da će potpomognuti projekti i programi polučiti svoj temeljni cilj - podizanje kvalitete života Hrvata u BiH:

- I ovi projekti pokazuju da naši sunarodnjaci imaju i potencijala i znanja, i sposobnosti i volje. Svi do jednog bit će realizirani u suradnji s udrugama, zajednicama, institucijama Hrvata u BiH, s predstavnicima lokalne i županijske vlasti, što pokazuje da je jedinstvo hrvatskog naroda u BiH i RH neupitno. Hrvati u BiH jesu i bit će lideri i lokomotiva razvoja cijele zemlje, u čemu će im Vlada RH i dalje pružati maksimalnu potporu.

Tu smo bili, tu jesmo i tu ostajemo!

U ime dobitnika potpore zahvalio se fra Mario Divković, gvardijan samostana sv .Petra i Pavla u Tuzli koji je poručio da potpora Vlade RH ima višestruki značaj, ali prvenstveno nosi poruku ohrabrenja:

- Mi Hrvati ostajemo tu. Tu je naša prošlost, tu je naša sadašnjost, ali ono što je važnije, u Bosni i Hercegovini je naša budućnost.

http://www.hdz.hr/vijest/hrvati-izvan-rh/donatorska-vecer-za-zavrsetak-izgradnje-hrvatskog-kulturnog-centra-sveti

Nakon potpisivanja ugovora, održan je prigodni kulturno-umjetnički program u kojem su nastupili Gradsko kazalište mladih Vitez, Osnovna glazbena škola iz Ljubuškog, glazbenica iz Uskoplja Eva Pilić te glazbenici iz Orašja Željko Matuzović, Maja i Ružica Nedić te Magdalena Mišković.

Svi Hrvati, gdje god živjeli u BiH

Dakle, u Hrvatskoj matici iseljenika okupili su se predstavnici Hrvata iz svih dijelova BiH: iz središnje Bosne, zapadne Hercegovine, bosanske Posavine, Rame, Tuzle, Banja Luke, Sarajeva…

Da, kako reče Plenković - Vlada RH konkretno pomaže Hrvatima kao konstitutivnom narodu u cijeloj BiH, gdje god žive!

Osim Zvonka Milasa, na svečanosti potpisivanja Ugovora sudjelovala je, između ostalih, i ministrica kulture (i članica Središnjeg odbora HDZ-a) Nina Obuljen Koržinek.