(VIDEO) Kao što je predsjednik HDZ-a i Vlade Andrej Plenković najavio prošlog tjedna nakon što je to pitanje otvorio i na Europskom vijeću i na summitu EPP-a, jučer su se na Vijeću za vanjske poslove EU-a u Bruxellesu analizirali opći izbori u BiH kako bi se pokušao riješiti problem marginalizacije bosansko-hercegovačkih Hrvata i njihovo stavljanje u podređeni položaj.

http://www.hdz.hr/vijest/hrvati-izvan-rh/reakcija-eu-na-nasa-upozorenja-o-marginalizaciji-hrvata-u-bih-u-ponedjeljak

http://www.hdz.hr/vijest/hrvati-izvan-rh/o-pismu-11-eurozastupnika-moramo-senzibilizirati-eu-celnike-o-nuznosti

http://www.hdz.hr/vijest/hrvati-izvan-rh/plenkovic-porucio-zvizdicu-imam-sva-legitimna-prava-upozoravati-na

Na zahtjev Republike Hrvatske

Na zahtjev Republike Hrvatske, ministri vanjskih poslova zemalja članica EU-a raspravljali su o stanju u BiH nakon općih izbora, a naša je ministrica (i članica Središnjeg odbora HDZ-a) Marija Pejčinović Burić s koleg(ic)ama podijelila zabrinutost za položaj Hrvata u BiH, odnosno njihovoga legitimnog predstavljanja nakon što su im preglasavanjem Bošnjaci nametnuli Željka Komšića za „hrvatskog“ člana Predsjedništva BiH.

https://www.youtube.com/watch?v=zrQgm54Erlo

- Svi se slažu da je europski put BiH vrlo važan, a sve veći broj članica razumije zabrinutost Hrvatske zbog neravnopravnosti Hrvata, jednog od triju konstitutivnih naroda. Očekujemo daljnju raspravu u skoroj budućnosti - istaknula je ministrica Pejčinović Burić, dodajući da će na jednom od sljedećih sastanaka Vijeća za vanjske poslove biti doneseni i pisani zaključci.

Izmjena izbornog zakona

Naglasila je da se RH zauzima da se prvo i napokon provede presuda Ustavnog suda BiH o popunjavanju Doma naroda legitimnim zastupnicima hrvatskog naroda te da se nakon formiranja parlamenata na svim razinama krene u izmjenu po naše sunarodnjake diskriminirajućega izbornog zakonodavstva, što je također u skladu s presudom Ustavnog suda.

- Potom, nakon što se situacija politički stabilizira, BiH bi nastavila s reformama za članstvo u EU-u. Manji dio država članica zauzima se za to da se sva pitanja u BiH rješavaju odjednom, kroz navedene reforme, a veći dio, među njima i mi, da se ide postupno. Jer, moramo započeti od poštovanje Ustava BiH i Daytonskoga mirovnog sporazuma koji se temelje na konstitutivnosti i potpunoj ravnopravnosti triju naroda.

Poštivanje Daytona i Ustava BiH

Visoka predstavnica EU-a za vanjsku i sigurnosnu politiku Federica Mogherini, koja je predsjedavala sastankom, pozvala je na što brže formiranje vlasti u Bosni i Hercegovini te najavila da će ministri vanjskih poslova zemalja članica EU-a u prosincu ponovno razgovarati o ovoj temi.

http://www.hdz.hr/vijest/hrvati-izvan-rh/puna-potpora-legitimnim-zahtjevima-hrvatskog-naroda-za-jednakopravnoscu