Predsjednik Vlade RH i HDZ-a Andrej Plenković primio je predsjednika Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini (DSHV) i zastupnika u Narodnoj skupštini Republike Srbije Tomislava Žigmanova te izaslanstvo Hrvatskog nacionalnog vijeća u Srbiji - koje je predvodila novoizabrana predsjednica HNV-a Jasna Vojnić.

Uz predsjednika Plenkovića bili su državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske (i član Predsjedništva HDZ-a) Zvonko Milas te državna tajnica u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova (i predsjednica Odbora HDZ-a za Hrvate izvan RH) Zdravka Bušić.

Važno pitanje za Vladu RH

Plenković je čestitao novoizabranoj predsjednici Hrvatskog nacionalnog vijeća Jasni Vojnić, istaknuvši da su poštivanje prava hrvatske nacionalne manjine u Srbiji i njen položaj važno pitanje za hrvatsku Vladu.

U tom pogledu, naveo je da se kroz Središnji državni ured za Hrvate izvan RH i Ministarstvo vanjskih i europskih poslova daje podrška projektima od posebnog interesa za Hrvate u Srbiji. Izrazio je spremnost Vlade RH da poveća izdvajanja za konkretne projekte koji su važni za položaj hrvatske zajednice od 58 tisuća članova u Srbiji, kao i za zaštitu hrvatskog kulturnog identiteta.

http://www.hdz.hr/vijest/hrvati-izvan-rh/potpora-projektima-hrvata-izvan-rh-subotica-banja-luka-kotor-pecuh-asuncion

http://www.hdz.hr/vijest/hrvati-izvan-rh/osjecko-baranjska-zupanija-s-200000-kuna-pomogla-udruge-i-manifestacije

Zastupljenost u predstavničkim tijelima

Zastupnik Žigmanov i predsjednica HNV-a Vojnić izvijestili su o dijalogu koji od početka prošle godine vode s najvišim razinama vlasti Republike Srbije. Posebno su izdvojili važnost ostvarivanja boljih mogućnosti obrazovanja na hrvatskom jeziku i pismu, kao i adekvatne zastupljenosti pripadnika hrvatske manjine u predstavničkim tijelima na državnoj, pokrajinskoj i lokalnoj razini.

Založili su se i za uključivanje hrvatske zajednice u Srbiji u prekogranične projekte koji se financiraju iz europskih fondova.

http://www.hdz.hr/vijest/hrvati-izvan-rh/ocekujemo-da-srbija-ispuni-sve-preuzete-medudrzavne-obveze-spram-hrvatske