Državni tajnik Središnjega državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske (i član Predsjedništva HDZ-a) Zvonko Milas te državni tajnik Središnjega državnog ureda za obnovu i stambeno zbrinjavanje (i član Gradskog odbora HDZ-a Grada Vukovara) Nikola Mažar bili su u radnom posjetu Bosni i Hercegovini.

Vjerski turizam - Gospa od Kondžila

Naša dvojica Vukovaraca prvo su posjetila Župu Komušinu i marijansko svetište Kondžilo (Općina Teslić, Republika Srpska) te se sastala s vrhbosanskim nadbiskupom kardinalom Vinkom Puljićem.

Razgovaralo se o položaju Hrvata u BiH te o potencijalima koje Kondžilo, kao Gospino svetište u kojem se kroz tri tradicionalna hodočašća godišnje okupi više od 100.000 ljudi, pruža za gospodarski razvoj teslićkog kraja, ali i prosperitet tamošnjih Hrvata.

Održivi povratak Hrvata

- Svetište u Kondžilu svjedoči o višestoljetnoj nazočnosti Hrvata na ovom prostoru i čvrsti je temelj opstojnosti našeg naroda koji ovu zemlju baštini od svojih predaka. Godišnja hodočašća, posebice mladih, pokazuju koliko su Hrvati vezani uz svoj zavičaj, uz svoju vjeru te da od tih vrijednosti, unatoč teškim okolnostima, ne odustaju. To je ono što sve nas skupa obvezuje da ustrajemo u naporima da se omogući održivi povratak Hrvata u ovaj kraj. A to naša Vlada i čini! - istaknuo je Milas.

Nakon susreta s nadbiskupom Puljićem, državni tajnici Milas i Mažar održali su sastanak s predstavnicima teslićkih Hrvata i općinskim načelnikom Milanom Miličevićem (SDS), koji je obećao nastavak potpore infrastrukturnim i ostalim projektima koji su od posebnog interese za Hrvate u tom kraju.

Pomoć projektima u Žepču

Državni tajnici potom su posjetili Općinu Žepče (Zeničko-dobojska županija, Federacija BiH) gdje su obišli projekte koje sufinancira Vlada RH - Novo naselje Žepče sa 150 obiteljskih kuća te ambulantu obiteljske medicine i Osnovnu školu „Fra Grga Martić“ u Ozimici.

Tom je prigodom Mažar napomenuo da ga veseli da Žepče, za razliku od drugih dijelova BiH, ne bilježi znatniji odljev stanovništva:

- Čestitam načelniku Općine Mati Zovku koji je, sa svojim suradnicima, omogućio razvoj gospodarstva te otvaranje radnih mjesta. Vlada RH nastavit će podržavati obnovu žepačkog kraja te pomagati Hrvatima, koji ostaju u svom zavičaju, u osiguravanju krova nad glavom.

Zahvala Vladi RH

Načelnik Zovko zahvalio je Vladi RH, predvođenoj predsjednikom Plenkovićem, na dosadašnjoj potpori, istaknuvši kako bez nje „brojni započeti projekti, koji su važni za bolji život Hrvata u BiH, nikad ne bi bili završeni“.

http://www.hdz.hr/vijest/hrvati-izvan-rh/iz-tuzle-i-zepca-trajno-vodimo-racuna-o-nasim-sunarodnjacima-u-bih-peljeski

Iuvenus Fructus - edukacija i zapošljavanje mladih

Posjet Bosni i Hercegovini Milas i Mažar završili su u selu Kornici pokraj Bosanskog Šamca (Republika Srpska), gdje se uz potporu Vlade RH provodi projekt edukacije i zapošljavanja mladih „Iuvenus Fructus“. Osim edukacije, šestoro mladih Hrvata iz tog i susjednih sela dobilo je i financijski poticaj za pokretanje proizvodnje nasada - od sibirskih limuna preko jabuka i aronija do povrtlarskih kultura.

http://www.hdz.hr/vijest/hrvati-izvan-rh/nakon-plenkovicevih-posjeta-potpisani-ugovori-za-projekte-hrvata-u-bih-u

Čestitajući budućim poduzetnicima, državni tajnik Milas je naglasio da će radeći na svojoj zemlji   graditi svoju bolju budućnost, ali i bolju budućnost BiH:

Zahvaljujući projektu, vi ostajete tu!

- Zahvaljujući ovom projektu, vi ostajete tu. Ponosni smo što Vlada RH sudjeluje u projektu koji za cilj ima upravo zaustavljanje odlaska mladih iz BiH i otvaranje novih radnih mjesta - u ovom slučaju putem samozapošljavanja. Posebice nas raduje što se ovim projektom iskazuje zajedništvo između Hrvata šamačkog kraja, Nadbiskupijskog centra za pastoral mladih „Sv. Ivan Pavao II.“ u Sarajevu, Srednje poljoprivredne škole u Orašju i nas u Republici Hrvatskoj. Ovo je model, primjer i dokaz da zajedničkim snagama možemo uspjeti i mijenjati stvari na bolje.

U pratnji državnih tajnika bili su dopredsjednik Republike Srpske iz reda hrvatskog naroda Josip Jerković, ministar za raseljene i izbjegle osobe u Vladi RS-a Davor Čordaš (HDZ BiH) i naša saborska zastupnica Ljubica Maksimčuk, članica Odbora za Hrvate izvan Republike Hrvatske.