Svih 11 hrvatskih zastupnika u Europskom parlamentu uputilo je zajedničko pismo predsjednicima EP-a, Europskog vijeća i Europske komisije povodom ishoda općih izbora u BiH, izražavajući duboku zabrinutost činjenicom da su hrvatskog člana Predsjedništva BiH, i to već treći put, izabrali Bošnjaci, dok je golema većina Hrvata glasovala za drugog kandidata - što nipošto ne doprinosi održivosti i funkcionalnosti BiH kao države tri ravnopravna konstitutivna naroda, kako predviđa Daytonski sporazum.

Poziv na razboritost

Zastupnici u pismu poručuju da očekuju sveobuhvatnu raspravu o stanju u BiH na idućem sastanku EU-ova Vijeća za vanjske poslove:

- Krajnje je vrijeme da institucije EU-a i države članice shvate i prihvate da je jednakost triju konstitutivnih naroda nužnost, ne samo zato što je takvom postavljena u Daytonskom sporazumu, nego zato i što je to jedini koncept koji jamči dugoročnu održivost i napredak BiH. Nadamo se da će drugi dionici razmotriti ovaj poziv na razboritost, kao i ranije apele Europskog parlamenta, uključujući i zadnju Rezoluciju o BiH iz 2017. o ključnoj važnosti osiguravanja legitimnog zastupanja u funkcionalnoj demokraciji.

http://www.hdz.hr/vijest/eu/veliki-uspjeh-epp-i-nasih-eurozastupnica-usvojena-rezolucija-o-bih-na-nacelima-federalizma

Samo dogovor triju naroda

Tendencije zagovaranja centralizacije ili separatizma ne vode funkcionalnoj BiH i nastavljaju polarizirati zajednice. BiH svoje teškoće može prevladati samo dogovorom triju naroda kojim će se osigurati da svaki od njih ima jednak i ujedinjujući udio u njihovoj zemlji - upozoravaju naši europarlamentarci.

PLENKOVIĆ: POTPUNO U SKLADU S MOJIM ANGAŽMANOM

Naši eurozastupnici željeli su pismom dodatno senzibilizirati europske čelnike o potrebi legitimne zastupljenosti Hrvata u svim institucijama BiH - komentirao je predsjednik HDZ-a i Vlade RH Andrej Plenković:

- Poruka 11-ero mojih koleg(ic)a u cijelosti je kompatibilna s onim što sam govorio na Europskom vijeću. Temeljni duh Daytonskog sporazuma, a to je jednakopravnost konstitutivnih naroda, ne smije se izigravati.

http://www.hdz.hr/vijest/eu/pojasnio-sam-da-je-na-izborima-u-bih-izigran-duh-daytona-vecina-je-shvatila-dimenziju

Upitan hoće li se uskoro sastati sa Željkom Komšićem, odgovorio je:

- On je član Predsjedništva BiH i njegova glavna je sugovornica predsjednica RH. Nismo uopće takvo što planirali.

http://www.hdz.hr/vijest/hrvati-izvan-rh/plenkovic-porucio-zvizdicu-imam-sva-legitimna-prava-upozoravati-na