Predsjednik Vlade RH i HDZ-a Andrej Plenković sastao se danas u Banskim dvorima s predsjednikom Hrvatskoga nacionalnog vijeća u Republici Srbiji Slavenom Bačićem te predsjednikom Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini i zastupnikom u Narodnoj skupštini Republike Srbije Tomislavom Žigmanovim.

Status Hrvata u Srbiji

Razgovarali su o položaju i statusu hrvatske manjine u Republici Srbiji. Pozitivnim su ocijenili što se će se nakon višegodišnje stanke 30. i 31. siječnja 2018. održati sjednica Međuvladina mješovitog odbora za praćenje Sporazuma o zaštiti manjina između RH i Srbije.

Predstavnici Hrvata iz Srbije zahvalili su predsjedniku Plenković na potpori i stalnom kontaktu s najvišim dužnosnicima Vlade RH. U tom kontekstu spomenuli su i nedavni dolazak ministrice znanosti i obrazovanja Blaženke Divjak u Suboticu na svečanu akademiju u povodu 15. obljetnice izbora prvog saziva Hrvatskoga nacionalnog vijeća (HNV-a) u Srbiji i 15. obljetnice obrazovanja na hrvatskom jeziku u Vojvodini i Srbiji.

Projekti uz potporu RH

Predstavnici hrvatske manjine u Srbiji izvijestili su predsjednika Plenkovića o projektima i programima koje provode uz potporu Hrvatske, koja preko Središnjega državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske mnogobrojnim udrugama i organizacijama osigurava znatna sredstva za njihovo djelovanje.

Predsjednik Plenković istaknuo je da je položaj hrvatske nacionalne manjine važno pitanje za Vladu RH te izrazio očekivanje da će Republika Srbija u punoj mjeri ispuniti preuzete međudržavne obveze. To se odnosi na pitanja političke zastupljenosti Hrvata na svim razinama, njihovih kulturnih prava te obrazovanja i informiranja na hrvatskom jeziku i pismu.

Na sastanku su sudjelovali i potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Marija Pejčinović Burić te državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske (i član Predsjedništva HDZ-a) Zvonko Milas.