Položaj hrvatske nacionalne manjine u Srbiji za nas je prioritetno pitanje - istaknuo je predsjednik Vlade RH i HDZ-a Andrej Plenković na sastanku u Banskim dvorima s predsjednikom Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini i poslanikom u Narodnoj skupštini Republike Srbije Tomislavom Žigmanovim te predsjednikom Hrvatskoga nacionalnog vijeća u Republici Srbiji Slavenom Bačićem.

Povećana pomoć za 70 posto

Razgovarali su o položaju i statusu Hrvata, kao i o provedbi projekata i programa od posebnog interesa za naše sunarodnjake u Srbiji, a koje Republika Hrvatska financijski podupire kroz Središnji državni ured za Hrvate izvan RH.

U 2017. za te je projekte iz Državnog proračuna RH izdvojeno 1.100.000 kuna, što je povećanje od oko 70 posto u odnosu na 2016. godinu. Pripadnicima hrvatske manjine u Srbiji pritom je najvažnije osigurati što kvalitetnije obrazovanje i informiranje na hrvatskom jeziku i pismu.

Srbija mora ispuniti preuzete obveze

Predsjednik Plenković poručio je da će RH od srbijanskih institucija, u svim kontaktima, a posebice putem rada međuvladinih mješovitih hrvatsko-srpskih odbora i povjerenstava, tražiti ispunjenje ranije preuzetih obveza. Posebno se to odnosi na osiguravanje zastupljenosti predstavnika hrvatske manjine u svim predstavničkim tijelima, od lokalne razine, preko one pokrajinske (vojvođanske), do Narodne skupštine Republike Srbije.

Na sastanku je sudjelovala i potpredsjednica Vlade te ministrica vanjskih i europskih poslova (i članica Središnjeg odbora HDZ-a) Marija Pejčinović Burić.