(PHOTO) Osječko-baranjski župan i član Predsjedništva HDZ-a Ivan Anušić posjetio je ovih blagdanskih dana Bački Monoštor u Vojvodini (Općina Sombor), gdje se susreo s predstavnicima hrvatske nacionalne manjine. Suradnja koja je započela prije godinu dana, a nastavljena konkretnom financijskom pomoći našim sunarodnjacima preko Dunava, ovim je sastankom podignuta na još višu razinu.

Konkretna pomoć

Predsjednik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini Tomislav Žigmanov zahvalio je Anušiću na pomoći Osječko-baranjske županije, koja je izdvojila 200.000 kuna za rad udruga i manifestacija hrvatske manjine:

- Uspostavili smo sjajnu suradnju, župan Anušić je pokazao izuzetnu empatiju i razumijevanje, dodijelilo nam sredstva koja su bila ključna za pojedine programe i projekte naše zajednice. Pozvali smo ga u Monoštor kako bismo mu od srca zahvalili!

Ne zaboravljamo naše sunarodnjake!

Anušić je pak napomenuo da i Županija ima moralnu obvezu pomagati Hrvatima izvan RH te da to ona i čini ne samo načelno, nego i konkretno:

- Želimo biti ovdje s našim sunarodnjacima, da izmjenjujemo iskustva o povlačenju sredstava iz EU fondova i o prekograničnoj suradnji, jer na tom prostoru možemo napraviti ozbiljan iskorak. Važno je da se vojvođanski Hrvati, koje znatno pomaže i naša Vlada, ne osjećaju zaboravljenima. To je ključna poruka naših čestih dolazaka.

http://www.hdz.hr/vijest/hrvati-izvan-rh/potpora-projektima-hrvata-izvan-rh-subotica-banja-luka-kotor-pecuh-asuncion

Problemi hrvatske manjine

Osim Žigmanova, na sastanku su sudjelovali i predsjednik Izvršnog odbora Hrvatskog nacionalnog vijeća Republike Srbije Lazar Cvijin i dopredsjednik HNV-a za Sombor Željko Šeremešić, koji su iznijeli brojne probleme s kojima se suočavaju Hrvati u Vojvodini, poput nedostatnog financiranja, zapostavljenosti u strukturama lokalne, regionalne i nacionalne vlasti, nepostojanja vodovoda u mjestima s hrvatskom većinom...

Anušić se pritom nadovezao na prošli sastanak, održan u Osijeku, na kojem je iznesen problem studenata iz Vojvodine koji odlaze na fakultete u Zagreb, s obzirom na to da u Osijeku ne postoje kvote za strane studente:

- Razgovarao sam o tom problemu s rektorom Sveučilišta u Osijeku. Dobra volja postoji, no sve u svoje vrijeme.

Župa sv. Petra i Pavla

Sastanku je prethodio posjet Crkvi svetog Petra i Pavla u Bačkom Monoštoru, vrijednome sakralnom objektu sagrađenom još 1752. godine, a potom je izaslanstvo Osječko-baranjske županije obišlo i tradicijski očuvanu etno-kuću Mali Bodrog, staru više od 200 godina.