U Mostaru je jučer u Velikoj dvorani u Domu HDZ-a BiH održana Prva skupština Kluba utemeljitelja HDZ-a BiH. Sudjelovalo je 120 izaslanika iz cijele BiH te mnogobrojni ugledni gosti i prijatelji. Za predsjednika Kluba utemeljitelja HDZ-a BiH izabran je Rade Bošnjak, dok je za njegovog zamjenika izabran Ivo Andrić Lužanski. Potpredsjednici su Mijo Matanović, Mato Zovko, Mijo Tokić, Anto Spajić, Zdenko Ćosić, Željko Raguž, Nevenko Herceg i Josip Jerković.

Povijesna uloga utemeljitelja

Kao osobni izaslanik predsjednika Tomislava Karamarka na ovoj povijesnoj osnivačkoj skupštini utemeljitelja sestrinske stranke sudjelovao je predsjednik Kluba utemeljitelja HDZ-a „Dr. Franjo Tuđman“ (ujedno i član Predsjedništva) Milan Kovač. U pozdravnom govoru pozvao je na jedinstvo i zahvalio utemeljiteljima na hrabrosti koju su pokazali u teškim vremenima za hrvatski narod.

- Pozivam na jedinstvo hrvatskog naroda i posebno pozdravljam sve utemeljitelje koji su imali hrabrosti u teška i sudbonosna vremena prihvatiti program HDZ-a BiH. Te uspjeli ostvariti sve zacrtane ciljeve. Utemeljitelji su savjest i sol svake političke organizacije - tako i HDZ-a BiH. Zahvaljujem na izvrsno organiziranoj utemeljiteljskoj skupštini i čestitam svima koji će biti izabrani voditi Klub. Utemeljitelji daju punu potporu deklaraciji Hrvatskog narodnog sabora BiH.

http://www.hdz.hr/vijest/nacionalne/pismo-predsjedniku-i-clanovima-hns-b...

Ponos i domoljublje

Predsjednik HDZ-a BiH prof. dr. Dragan Čović (i hrvatski član Predsjedništva BiH) zahvalio je utemeljiteljima kao dijelu velike obitelji koji žive domoljublje - na koje svi moramo biti ponosni.

- Učinili smo izvrsnu stvar kada smo danas organizirali ovu utemeljiteljsku skupštinu iz razloga što smo se kao stranka do kraja otvorili za sve probleme naše obitelji HDZ-a i kako bi sve svoje probleme rješavali kao obitelj, uvažavajući naše različitosti. Zahvaljujem se organizacijskom odboru - jer ste stigli prije našeg 12. sabora HDZ-a BiH koji će biti organiziran krajem travnja 2015. - organizirati se i izabrati predstavnika koji će Klub utemeljitelja HDZ-a BiH predstavljati u Predsjedništvu. Želim vam uspjeh u radu i da izaberete one za koje vi smatrate da su najbolji, ali vodite računa da smo danas izrasli u jednu veliku obitelj HDZ BiH!

Čast i odgovornost

Predsjednik Kluba utemeljitelja HDZ-a BiH Rade Bošnjak u svom je govoru istaknuo važnost i veliku odgovornost Kluba za ostvarivanje pune ravnopravnosti Hrvata s ostala dva konstitucionalna naroda. Ujedno je naglasio da će posebnu brigu utemeljitelji posvetiti hrvatskim braniteljima.

- Čast je i zadovoljstvo biti predsjednik Kluba utemeljitelja HDZ-a BiH. To predstavlja veliku odgovornost, izazov, ali i - priznanje. Uvjeren sam kako će HDZ BiH kroz Klub utemeljitelja kao novi stup svog djelovanja s još više snage ostvarivati svoju zadaću - punu jednakopravnost hrvatskog naroda u BiH.

Na utemeljiteljskoj skupštini - osim Pravilnika o radu kluba - usvojen je i Program rada. Izabran je Središnji odbor (30 članova), Predsjedništvo i Nadzorni odbor .