Predsjednik sestrinskog HDZ-a BiH i hrvatski član Predsjedništva BiH prof. dr. sc. Dragan Čović uputio je pismo u kojem poziva sve hrvatske državljane u Bosni i Hercegovini da 28. prosinca iziđu na izbore i daju svoj glas kandidatkinji HDZ-ove koalicije Kolindi Grabar-Kitarović.  

Predsjednica ZA legitimna prava Hrvata u BiH

Prof. dr. sc. Dragan Čović je pritom naglasio da je obaveza hrvatskih državljana izići na izbore, no i da oni s pravom očekuju da se RH i njen Predsjednik/Predsjednica zalažu za legitimna prava hrvatskog naroda u BiH, ali i za „stvaranje novog, pozitivnijeg ozračja unutar međunarodne zajednice prema BiH“. 

Opis je to koji vjerodostojno oslikava buduću predsjednicu RH Kolindu Grabar-Kitarović. Kao što je i sama u više navrata istaknula, čim postane predsjednica snažno će podržavati europski put BiH te će se ustrajno zalagati za jednaka prava naših Hrvata s druga dva konstitutivna naroda. 

http://hdz.hr/vijest/hrvati-izvan-rh/video-iz-mostara-nasa-je-ustavna-ob...

Kolinda - Hrvatski odgovor i hrvatski izbor!

I na svečanom obilježavanju 25. obljetnice osnutka HDZ-a Zagreba u utorak, zamjenik predsjednika HDZ-a BiH Nikola Lovrinović istaknuo je da je pobjeda Kolinde Grabar-Kitarović jedini put do jednakopravnosti Hrvata u BiH. Izrazio joj je snažnu potporu u ime HDZ-a BiH te za buduću predsjednicu naglasio: Ona je hrvatski odgovor i hrvatski izbor za bolju Hrvatsku!

http://hdz.hr/vijest/nacionalne/video-jos-nekoliko-dana-i-josipovic-nas-...

Pismo dr. Dragana Čovića donosimo u cijelosti, a međunaslovi su urednički:

Svi Hrvati na izbore!

Hrvatice i Hrvati,

hrvatski državljani u Bosni i Hercegovini,

pred nama su novi izbori, ovaj put izbori za Predsjednika/Predsjednicu Republike Hrvatske.

Pozivam vas da u nedjelju 28. prosinca iskoristite svoje građansko pravo te glasujući na biračkim mjestima u Bosni i Hercegovini sudjelujete u izboru novoga hrvatskog Predsjednika/Predsjednice.

U prilog vašem izlasku na birališta ide i činjenica da je djelomično uvažen zahtjev Hrvatskog narodnog sabora BiH o povećanju broja biračkih mjesta kako bi se smanjile gužve te većem broju hrvatskih državljana u Bosni i Hercegovini omogućilo da lakše i brže ostvare svoje biračko pravo i ispune svoju građansku obvezu. U nedjelju, na dan izbora, mogu glasovati i oni koji se nisu prethodno registrirali uz predočenje hrvatske putovnice.

RH je i naša Domovina!

Kao predsjednik HDZ-a BiH i Hrvatskoga narodnog sabora BiH osjećam potrebu podsjetiti na važnost ovih izbora posebno za nas, Hrvate u Bosni i Hercegovini. Republika Hrvatska i naša je Domovina - za koju nas veže hrvatski nacionalni identitet, ali i žrtva brojnih naših sunarodnjaka iz Bosne i Hercegovine koji su - kad je zatrebalo - među prvima krenuli u obranu njezine opstojnosti i slobode. Njihova žrtva, zajednička povijest i nacionalne vrijednosti, ali i naša svekolika i svakidašnja povezanost i upućenost jednih na druge, obvezuju nas na aktivno sudjelovanje i u izboru Predsjednika/Predsjednice Republike Hrvatske - čiji smo i sami državljani.

Predsjednica će skrbiti o Hrvatima izvan RH!

Predsjednik/Predsjednica Republike Hrvatske jest predsjednik/predsjednica svih njezinih državljana, a na poseban način Ustav je regulirao obvezu države, a samim tim i Predsjednika/Predsjednice, da skrbi o Hrvatima izvan Republike Hrvatske. Hrvati i hrvatski državljani u Bosni i Hercegovini s pravom očekuju da se Republika Hrvatska i njen Predsjednik/Predsjednica zalažu za legitimna prava hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini, ali i za stvaranje novog, pozitivnijeg ozračja unutar međunarodne zajednice prema Bosni i Hercegovini.

Predsjednica ZA sve Hrvate!

Zbog svega navedenog, a cijeneći iznimno dobru suradnju s HDZ-om RH i njihovu punu potporu HDZ-u BiH i koaliciji stranaka okupljenih oko Hrvatskog narodnog sabora BiH na proteklim Općim izborima u BiH, u ime HDZ-a BiH i stranaka okupljenih u koaliciju Hrvatskog narodnog sabora BiH i u svoje osobno, još jednom vas pozivam da iziđete na izbore za Predsjednika/Predsjednicu Republike Hrvatske te date svoj glas Kolindi Grabar-Kitarović, predsjedničkoj kandidatkinji HDZ-a i ostalih stranaka koje su okupljene u koaliciju  „ZA BOLJU HRVATSKU“. 

Predsjednik HNS-a BiH i HDZ-a BiH

prof. dr. sc. Dragan Čović