(VIDEO) Predsjednik Vlade RH i HDZ-a Andrej Plenković danas se - u sklopu posjeta Mostaru - sastao s hrvatskim članom Predsjedništva Bosne i Hercegovine (i predsjednikom sestrinskog HDZ-a BiH) Draganom Čovićem.

Zahvala premijeru Plenkoviću

Član Predsjedništva BiH Dragan Čović nakon sastanka je zahvalio predsjedniku Plenkoviću na posjetu te istaknuo da je i sada kao hrvatski premijer, a tako i na svakoj prethodnoj dužnosti koju je obnašao, bio pomoć i podrška Bosni i Hercegovini te Hrvatima u njoj.

Čović je kazao i da je otvorenje 21. Međunarodnog sajma gospodarstva Mostar 2018. prilika za još bolje gospodarsko povezivanje dvije zemlje, koje sada ostvaruju više od 2 milijarde eura trgovinske razmjene godišnje.

- To je dovoljno jak motiv za novo investiranje. Danas postoji dvadesetak projekata, ukupno vrjednijih od milijardu eura, koji mogu biti predmet investiranja hrvatskih tvrtki u BiH i, obratno, tvrtki iz BiH u Hrvatsku.

Hrvati - ključni čimbenik

Dodao je da se razgovaralo i o izmjenama izbornog zakona, predstojećim općim izborima i političkoj situaciji u BiH.

- Sve što radimo, radimo kako bismo održali BiH kao cjelovitu državu i kao domovinu hrvatskog naroda. Hrvati su ključni čimbenik opstojnosti ovakve Bosne i Hercegovine.

RH - odvjetnica proširenja

Predsjednik Plenković naglasio je da je otvaranje Ureda Hrvatske gospodarske komore u Mostaru bitan događaj koji će unaprijediti gospodarske odnose između Hrvatske i BiH. Izdvojio je da Hrvatska nije samo jedna od najnovijih članica EU, već i država koja je istinski zainteresirana za transfer znanja i pokretanje reformi u susjednim zemljama, njihovu političku stabilnost i ekonomski razvoj.

Poručio je da je u pogledu europskog puta BiH Hrvatska siguran glas u Europskom vijeću i ostalim EU tijelima, glas koji će uvijek biti odvjetnik daljnjeg proširenja.

- Ta poruka je posebno važna i s tom perspektivom gledamo na naše predsjedanje Europskom unijom 2020. godine.

Kontinuirana pomoć BiH

Što se tiče gospodarstva, predsjednik Plenković kazao je da je međutrgovinska razmjena između dvije zemlje ojačala, potvrđujući to podacima o otvaranju ureda Hrvatske gospodarske komore u Mostaru i Sarajevu te dopisništva HRT-a u Sarajevu i Mostaru. Također, dva nova konzulata će se uskoro otvoriti u Vitezu i Livnu, a i uspostavljena je linija Croatia Airlinesa između Zagreba i Mostara.

- Vlada RH ne samo deklarativno, nego i operativno, uz rad Središnjega državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske, potporu Ministarstva vanjskih i europskih poslova i niza drugih organizacija, pokazuje koliko želi pomoći BiH i ravnopravnom položaju Hrvata kao konstitutivnog naroda.

http://www.hdz.hr/vijest/hrvati-izvan-rh/iz-mostara-zalazemo-se-za-kvalitetne-odnose-izmedu-dvije-zemlje-i

Prijatelji, susjedi i saveznici

Vezano uz izborni zakon, dodao je da treba nastojati poštivati odluke Ustavnog suda BiH uoči konačnog dogovora o izbornom zakonu i izborima ove godine u listopadu.

- Time bi zemlja bila funkcionalna i omogućila da političke stranke i institucije rade ono što je najvažnije, a to je da svojim aktivnostima podižu kvalitetu života i vode zemlju naprijed prema zacrtanom cilju. Tu smo i kao prijatelji, susjedi i saveznici. Uradit ćemo sve što je u našoj moći, uz puno poštovanje teritorijalnog integriteta i ustavnog ustrojstva BiH, da sva tri naroda i svi drugi koji žive u BiH idu naprijed.

Nakon sastanka s hrvatskim članom Predsjedništva Bosne i Hercegovine Draganom Čovićem, predsjednik Plenković obišao je 21. Međunarodni sajam gospodarstva Mostar.

http://www.hdz.hr/vijest/hrvati-izvan-rh/najava-plenkovic-u-mostaru-nastavak-potpore-europskom-putu-bih-i-borbe-za