(VIDEO) Još jednom smo izrazili nezadovoljstvo s, prema našem dubokom uvjerenju, pogrešno utvrđenim činjeničnim stanjem u drugostupanjskoj presudi haškoj šestorci i s njenim političkim konotacijama kojima se aludira i na odgovornost tadašnjega državnog vrha Republike Hrvatske - istaknuo je predsjednik Vlade RH i HDZ-a Andrej Plenković nakon što se sinoć u Banskim dvorima sastao s predsjedateljem Predsjedništva Bosne i Hercegovine (i predsjednikom HDZ-a BiH) Draganom Čovićem.

Povijesna istina o hrvatskoj potpori BiH

Ponovno izrazivši žaljenje zbog smrti generala Slobodana Praljka, dvojica predsjednika dogovorila su da se početkom idućeg tjedna sastanu u Mostaru i susretnu s političkim vodstvom Hrvata u BiH, Hrvatskim narodnim saborom i braniteljskim udrugama.

- Želimo uputiti poruku smirivanja i poruku snažne i čvrste potpore Republike Hrvatske, iste one kojom je Hrvatska podupirala BiH u njenim najtežim trenucima, od referenduma o neovisnosti pa do stvaranja Federacije BiH. Te povijesne činjenice i ta povijesna istina najvažnije su za Republiku Hrvatsku - naglasio je Plenković.

http://www.hdz.hr/vijest/nacionalne/cin-generala-praljka-najvise-govori-o-dubokoj-moralnoj-nepravdi-prema-hrvatskom

Predsjednica RH na Vijeću sigurnosti

Tijekom sastanka razmotrene su i mogućnosti pravnog osporavanja presude putem revizije i multilateralnoga političkog djelovanja, dodao je predsjednik Vlade RH i HDZ-a:

- Idućeg se tjedna u New Yorku održava posebna sjednica Vijeća sigurnosti koja je posvećena kraju rada Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju. Na njoj će predsjednica RH vrlo jasno artikulirati stajališta Republike Hrvatske o ovom predmetu.

http://www.hdz.hr/vijest/nacionalne/svim-pravnim-i-politickim-mehanizmima-osporavat-cemo-nepravednu-presudu-haskog

Ne nasjedati na provokacije!

Predsjedatelj Predsjedništva BiH Dragan Čović zahvalio je predsjedniku hrvatske Vlade na predanom angažmanu i svemu što čini za Hrvate u BiH:

- Želimo stati iza svakoga časnog pripadnika Hrvatskog vijeća obrane i ljude ohrabriti da ne nasjedaju na bilo koji oblik provokacije, kojih već danas ima u BiH. Znat ćemo političkim sredstvima jasno odgovoriti na takva iskušenja. Moramo krenuti dalje te nastaviti tražiti rješenja za BiH i potpunu jednakost Hrvata s druga dva naroda.

Borba za ravnopravnost Hrvata u BiH

Izrazio je uvjerenje da vodstvo Hrvata u BiH, zajedno s nositeljima vlasti u Republici Hrvatskoj, može ojačati poziciju Hrvata u BiH te pozvati Bošnjake i Srbe da zajedno grade proces integriranja BiH:

- Ne vidim nijedan razlog da se taj proces prekine ili uspori. Štoviše, mislim da ga treba ubrzati kako bismo što prije normalizirali odnose u BiH, osobito u komunikaciji između hrvatskog i bošnjačkog naroda. Vjerujem da ćemo u tome uspjeti, pozivam sve u BiH da na sličan način promišljamo svoju budućnost.