Predsjednik HDZ-a i Vlade RH mr. sc. Andrej Plenković u Vukovaru je u Hotelu Lav sudjelovao na radnoj sjednici Savjeta Vlade Republike Hrvatske za Hrvate izvan Republike Hrvatske. Teme razgovora, između ostalog, bile su mogućnosti jačanja suradnje na gospodarskom, znanstvenom, kulturnom i svim drugim poljima između Republike Hrvatske i Hrvata koji žive izvan njenih granica.

Poseban naglasak stavljen je na unapređenje sustava učenja hrvatskog jezika za Hrvate izvan RH te na mogućnosti suradnje u okviru EU fondova.

Ispraviti manjkavosti izbornog zakona

Predsjednik Plenković istaknuo je da je svjestan manjkavosti sadašnjeg sustava glasovanja prema kojem Hrvati izvan RH, među njima i iseljeništvo, imaju tri saborska zastupnika - koji pak redovito dolaze iz BiH. Poručio je da treba promijeniti način glasovanja kako bi Hrvati i iz svih ostalih država u kojima žive imali ravnopravnu mogućnost ući u Hrvatski sabor.

- Način kako se danas glasuje je - po mom mišljenju - nepravedan. Svjestan sam manjkavosti glasovanja isključivo u diplomatsko-konzularnim predstavništvima. Premali je broj onih koji glasuju prema onima koji žive u inozemstvu. Nisam siguran da je toliki pad stvarnog interesa za sudjelovanje u političkom životu Domovine. Da imaju drukčiju tehnološku mogućnost, ljudi bi vjerojatno drukčije i reagirali.

http://hr.n1info.com/a167063/Vijesti/Nije-dobar-nacin-na-koji-se-sada-glasa-u-dijaspori.html

Europski put BiH & ravnopravnost Hrvata

Plenković je izdvojio da će Vlada insistirati na boljoj i kvalitetnijoj suradnji s Hrvatima izvan Hrvatske. Podsjetio je i da je njegov prvi posjet kao premijera bio u BiH, gdje je razgovarao o položaju Hrvata u toj državi te kako da se taj položaj poboljša.

- Politika podrške BiH na putu prema europskim integracijama, koje su jamstvo ravnopravnosti i opstanka Hrvata, bit će temeljna odrednica naših odnosa u iduće četiri godine. Vjerujem da će takvu politiku Hrvatske prema BiH podržati i niz naših partnera u okviru EU.

Reciprocitetna prava Hrvata u Srbiji

Ukazao je i na položaj Hrvata u Srbiji - kojih je iz godinu u godinu sve manje. Podsjetio je i na činjenicu da Srbi u Hrvatskoj imaju osigurana mjesta u Hrvatskom saboru, kao i da participiraju u aktualnoj saborskoj većini, te da će - kada se govori o položaju Hrvata u Srbiji - insistirati na reciprocitetu.

- Vrlo je važno da Vlada, Hrvatski sabor, Predsjednica RH, kao i sva ministarstva i uredi, vode računa o doprinosu iseljenika i svih Hrvata izvan Hrvatske te o perspektivama suradnje s njima.

I na susretu s Merkel o iseljenicima

Plenković je dodao da će se uskoro susresti s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel te s njom razgovarati i o položaju Hrvata u toj najmnogoljudnijoj zemlji EU. S kojima će se u Njemačkoj, dakako, i zasebno sastati.

- Hrvatska je svjesna što nam je sve iseljena Hrvatska dala u gospodarskom, humanitarnom, kulturnom, kao i ostalim segmentima života.

Prvi premijer na sjednici Savjeta

Predsjednik Savjeta Nevenko Herceg (BiH) naglasio je da je ovo po prvi put da jedan hrvatski premijer sudjeluje na radnoj sjednici Savjeta, kao i da je i to jedan od nagovještaja bolje suradnje. Govoreći o osnovnim zahtjevima Hrvata izvan Hrvatske, Herceg je rekao da su to, prije svega, veći broj zastupnika u Hrvatskom saboru, promjena načina glasovanja, odnosno omogućavanje glasovanja i elektronskim putem, izravni letovi za zemlje poput SAD-a i Kanade, kao i izbjegavanje dvostrukoga oporezivanja.

- Nekada je iseljena Hrvatska imala 12 saborskih zastupnika, a danas imamo 3. Ne tražimo da ponovno imamo 12 mjesta u Saboru, ali mislim da bi neka realna brojka bila 7-8 mjesta kako bi sva područja u kojima žive Hrvati imali svoga predstavnika - rekao je Herceg.

3 milijuna Hrvata izvan RH

Napomenuo je i da danas izvan RH živi oko 3 milijuna Hrvata čiji godišnji iznos deviznih doznaka u RH iznosi više od milijarde dolara.

- A gdje su još turizam, promet nekretnina... Hrvati izvan Domovine najjača su gospodarska grana i najveći investitor u Hrvatsku. Mi smo živa zajednica i nudimo, ali i tražimo ravnopravnost i partnerstvo s domovinskom Hrvatskom

SAVJET VLADE RH ZA HRVATE IZVAN REPUBLIKE HRVATSKE

Savjet Vlade Republike Hrvatske za Hrvate izvan Republike Hrvatske utemeljen je Odlukom Vlade 2013. godine, a zadaća mu je pomagati Vladi u kreiranju i provođenju politike, aktivnosti i programa za Hrvate izvan Republike Hrvatske. Članovi Savjeta (njih ukupno 55) iz reda pripadnika Hrvata izvan Republike Hrvatske su predstavnici udruga, organizacija i institucija Hrvata izvan Hrvatske, a imenovani su na mandat od četiri godine na prijedlog hrvatskih zajednica iz država iz kojih dolaze. Članovi Savjeta po položaju su predstavnici državnih tijela i institucija Republike Hrvatske.