Na jučerašnjoj sjednici Vlada RH donijela je, punim nazivom, Odluku o raspodjeli sredstava za financiranje kulturnih, obrazovnih, znanstvenih, zdravstvenih i ostalih programa i projekata od interesa za hrvatski narod u Bosni i Hercegovini za 2017. godinu.

Predsjednik Vlade i HDZ-a Andrej Plenković - kako je sam najavio iz Banskih dvora - idućih će dana dva puta boraviti BiH zajedno s državnim tajnikom Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan RH 8i članom predsjedništva HDZ-a) Zvonkom Milasom.

Dani hrvatskog filma & Konzulat u Livnu

Tijekom prvog, sutrašnjeg posjeta obići će Žepče, Tuzlu i Orašje - gdje će otvoriti Dane hrvatskog filma, a tijekom drugog, idućeg tjedna, obići će Livno (otvorenje Konzulata RH!), Široki Brijeg i Mostar.

- Među ostalim, predstavit ćemo dio projekata koje financira Vlada RH i dogovoriti modalitete suradnje kako da i dalje pomažemo Hrvatima koji su u Bosni i Hercegovini konstitutivni ravnopravni narod - kazao je Plenković.

http://www.hdz.hr/vijest/hrvati-izvan-rh/plenkovic-u-dvodnevnom-posjetu-mostaru-potpora-europskom-putu-bih-i-borba-za

Državni tajnik Zvonko Milas istaknuo je da RH u skladu sa svojom ustavnom obvezom kontinuirano skrbi o Hrvatima u BiH, štiti njihova prava, čime ujedno potvrđuje snažnu potporu BiH kao susjednoj i prijateljskoj suverenoj državi - posebno na njenome euroatlantskom putu.

23,5 milijuna kuna

Izvijestio je na sjednici Vlade da su u 2017. u Državnom proračunu RH osigurana sredstva u iznosu od 23,5 milijuna kuna za potporu projektima i programima od interesa za hrvatski narod u BiH te naglasio da su sredstva za tu namjenu povećana za gotovo 18 posto u odnosu na prošlu godinu, što još jednom svjedoči koliku važnost Vlada RH pridaje jačanju položaja hrvatskog naroda u BiH!

Odluku o raspodjeli sredstava za financiranje kulturnih, obrazovnih, znanstvenih, zdravstvenih i ostalih programa i projekata od interesa za hrvatski narod u Bosni i Hercegovini za 2017. godinu možeteu cijelosti pročitati OVDJE.

http://www.hdz.hr/vijest/hrvati-izvan-rh/usvojena-zajednicka-izjava-vlade-republike-hrvatske-i-vijeca-ministara-bosne