Te teze i teorije o nemiješanju u unutarnje poslove, to je ostalo iz međunarodnih odnosa 19. stoljeća. Mi smo sada u 21. stoljeću! - odgovorio je iz Bruxellesa Andrej Plenković predsjedavajućem Vijeća ministara BiH Denisu Zvizdiću, kojeg očito „žulja“ to što predsjednik HDZ-a i Vlade RH već tri dana, ustrajno i dosljedno, po europskim institucijama internacionalizira problem neravnopravnosti Hrvata u BiH i Komšićev nelegitimni izbor za „hrvatskog“ člana Predsjedništva BiH.

https://www.vecernji.hr/vijesti/plenkovic-zlorabeci-clanstvo-hrvatske-u-eu-nastupa-kao-da-je-premijer-bih-1277440

- Takve teze to više otpadaju jer ja kao predsjednik Vlade imam ustavnu odgovornost prema Hrvatima izvan Hrvatske, ali i s obzirom na činjenicu da je RH i potpisnik i jamac Daytonskog mirovnog sporazuma. Naša je obveza brinuti da se sporazum i 23 godina poslije potpisivanja provodi onako kako je i zamišljen - istaknuo je Plenković.

http://www.hdz.hr/vijest/eu/pojasnio-sam-da-je-na-izborima-u-bih-izigran-duh-daytona-vecina-je-shvatila-dimenziju

http://www.hdz.hr/vijest/hrvati-izvan-rh/kao-na-summitu-epp-i-na-europskom-vijecu-temeljito-cu-objasniti-probleme

Za nas su Hrvati u BiH ozbiljno pitanje!

Zvizdić itekako zna - nastavio je predsjednik HDZ-a i Vlade RH - koliko je Hrvatska, osobito u mom mandatu, pomagala jačanju bilateralnih odnosa i bržem putu BiH prema Europskoj uniji:

- I to činimo i dalje! Ali, neovisno o tome, moram staviti u prvi plan ono što i Zvizdić zna da nije dobro, a to je da jedan narod glasovima svojih pripadnika bira drugom narodu člana Predsjedništva BiH. Ne možemo se praviti nevješti na nešto što je sasvim očito. To je za Hrvatsku ozbiljno pitanje i imamo sva legitimna prava da ga otvaramo na međunarodnim forumima!

Nepravedni izborni zakon

Imam pravo apelirati na europske lidere da se napokon promijeni nepravedni izborni zakon kako bi se omogućila legitimna zastupljenost svih konstitutivnih naroda u BiH. Izigravanje političke volje jednoga konstitutivnog naroda ozbiljan je, krupan politički problem. To nije signal koji ulijeva povjerenje i morat ćemo dosta raditi da vidimo kako dalje! - zaključio je predsjednik Plenković.

http://www.hdz.hr/vijest/hrvati-izvan-rh/puna-potpora-legitimnim-zahtjevima-hrvatskog-naroda-za-jednakopravnoscu