Na svečanoj akademiji u povodu 100. godišnjice humanitarne akcije spašavanja djece od gladi iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine, održanoj danas u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu, priznanje „Didak“ dodijeljeno je i predsjedniku Vlade RH i HDZ-a mr. sc. Andreju Plenkoviću - i to za političko djelovanje.

Fra Didak Buntić

Priznanja koja nose naziv prema fra Didaku Buntiću - hercegovačkom franjevcu, prosvjetitelju i humanitarcu - dodjeljuju se pojedincima, ustanovama i tvrtkama za njihov doprinos u području kulture, glazbene umjetnosti, humanosti, gospodarstva, znanosti i duhovnosti te u političkom djelovanju.

Organizator svečanosti je Provincijalat hercegovačke franjevačke provincije, a suorganizator manifestacija „Didakovi dani“.

Nagrada - čast i poticaj

Primajući priznanje, predsjednik Plenković poručio je da mu je - zbog univerzalnih poruka i humanih djela fra Didaka Buntića - iskazana iznimna čast.

- Nagrada je ujedno poticaj i meni i hrvatskim institucijama za jačanje povezanosti hrvatskog naroda u Republici Hrvatskoj i BiH, ali i diljem Europe i svijeta.

Opstojnost Hrvata u BiH

Istaknuo je da su prava Hrvata i njihova opstojnost u BiH strateško političko opredjeljenje njegove Vlade.

- Zahvaljujem Provincijalatu hercegovačke franjevačke provincije i cijeloj Katoličkoj crkvi u BiH na svemu što su kroz povijest činili i danas čine za opstojnost hrvatskog naroda na tim prostorima.

Brojni ministri i HDZ-ovi dužnosnici

Osim predsjednika Plenkovića, na svečanoj su akademiji bili potpredsjednik Vlade i ministar vanjskih i europskih poslova (i politički tajnik HDZ-a) Davor Ivo Stier, ministar državne imovine (i član Predsjedništva HDZ-a) Goran Marić, ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije (i članica Predsjedništva HDZ-a) Gabrijela Žalac te trojica ministara koji su članovi Središnjeg odbora naše stranke - graditeljstva i prostornoga uređenja Lovro Kuščević, rada i mirovinskoga sustava dr. sc. Tomislav Ćorić i zdravstva prof. dr. sc. Milan Kujundžić.

SPAŠENO VIŠE OD 17.000 DJECE

Uslijed ratnih događaja i suše u Istri, Kvarneru, Hrvatskom primorju, Slovenskom primorju, Dalmaciji i Bosni i Hercegovini, 1917. pokrenuta je akcija spašavanja djece od gladi. Prema službenim podacima, od 1917. do 1919. zbrinuto je više od 17.000 djece - od čega iz BiH njih 12.270. Taj pothvat, u kojem posebno mjesto zauzima fra Didak Buntić, s pravom se smatra jednim od najsvjetlijih događaja u prošlostoljetnoj povijesti hrvatskog naroda.