U svom govoru u utorak u Europskom parlamentu u Strasbourgu, održanom na dan kada je objavljena Strategija proširenja Europske unije na Zapadni Balkan, predsjednik Vlade RH i HDZ-a Andrej Plenković poimence je spomenuo samo jednu susjednu zemlju - Bosnu i Hercegovinu, čime je naglasio koliko je njena budućnost važna za Republiku Hrvatsku:

- BiH neće moći svojim građanima jamčiti stabilnu budućnost bez stvarne ravnopravnosti, pravednoga izbornog zakona i čvrste usidrenosti u europske vrijednosti.

http://www.hdz.hr/vijest/eu/govor-u-strasbourgu-hrvatska-zeli-biti-dio-najuzeg-eu-kruga-nasi-su-iduci-ciljevi-schengen

Ravnopravnost - preduvjet europskog puta BiH

Predsjednik Plenković vrlo je jasno poručio da EU posebnu pozornost mora posvetiti BiH i reformi izbornog zakona kako bi se osigurala jednakost triju konstitutivnih naroda i vladavina prava bez koje europska integracija nije moguća - komentirala je Dubravka Šuica, voditeljica Delegacije HDZ-a u Europskom parlamentu.

http://www.hdz.hr/vijest/eu/video-nova-strategija-europske-komisije-predstavlja-znacajan-korak-u-integraciji-zemalja

Trajna briga za naše sunarodnjake

Nastavno na tu stratešku poruku o trajnoj brizi Republike Hrvatske za položaj naših sunarodnjaka u BiH i potpori euroatlantskom putu te zemlje, predsjednik Plenković se jučer u Zagrebu ponovno sastao s predsjedateljem Predsjedništva BiH i predsjednikom sestrinskog HDZ-a BiH Draganom Čovićem.

http://www.hdz.hr/vijest/hrvati-izvan-rh/sveuciliste-u-mostaru-ima-strateski-znacaj-za-hrvate-u-bih-ali-i-za-hrvatsku

Plenković je, ističe se u priopćenju Vlade RH, dao podršku europskoj perspektivi BiH i ravnopravnosti hrvatskog naroda. Naglašena je nužnost dinamiziranja procesa integriranja BiH u skladu s novousvojenom Strategijom proširenja EU.

Zajednički do novoga izbornog zakona

Čović je pak kazao da je Strategija važan poticaj i prigoda za poduzimanje daljnjih reformi, koje se u BiH mogu ostvariti samo zajedničkim naporima svih njenih konstitutivnih naroda i ostalih građana te suradnjom njihovih političkih predstavnika, osobito u vezi izbornog zakona.

http://www.hdz.hr/vijest/hrvati-izvan-rh/promjenom-diskriminatorskog-izbornog-zakona-ubrzao-bi-se-europski-put-bih