Tajnik HDZ-ova Odbora za poljoprivredu, šumarstvo, ribarstvo i vodno gospodarstvo Tugomir Majdak i voditelj Pododbora za ruralni razvoj Andrija Matić sudjelovali su na stručnom skupu pod nazivom „Nove politike EU u poljoprivredi i ruralnom razvoju“ koji se održao u sklopu 9. međunarodnog Poljosajma u Breškama (BiH). A na poziv Udruženja poljoprivrednika Tuzlanskog kantona, odnosno hrvatskih poljoprivrednika koji žive u tom dijelu susjedne BiH. Poljosajam je manifestacija izložbenog, edukativnog, prodajnog i natjecateljskog karaktera, a stručni skup otvorio je ministar razvoja i poduzetništva Tuzlanskog kantona Nermin Hodžić.

Jasni ciljevi programa 

Tajnik odbora Majdak je izlagao o Zajedničkoj poljoprivrednoj politici Europske unije te aktualnostima poljoprivrede i ruralnog razvoja u Republici Hrvatskoj - s naglaskom na mogućnosti prijenosa znanja i iskustava poljoprivrednicima u BiH. Predstavio je, također, osnovne mjere i ciljeve koje definira novi Program za poljoprivredu HDZ-a u razdoblju do 2020. Naglasio je da obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo (OPG) treba biti temelj za buduću održivu poljoprivrednu proizvodnju u Hrvatskoj. Razvoj lokalnih proizvoda - kao i  njihovo brendiranje i marketing - važno je za plasman na tržište te ostvarivanje prihoda OPG-ova.

I mjere i rješenja

Voditelj pododbora Matić je pak prezentirao problematiku raspolaganja poljoprivrednim zemljištem u Hrvatskoj, odnosno mjere koje su u okviru našeg Programa osmišljene s ciljem uspješnijeg rješavanja ovog problema. Proteklih nekoliko godina sve je stalo na nerealiziranim planovima zbog mjerodavnih državnih institucija.

Očuvanje kulture i identiteta

Predsjednik Udruženja poljoprivrednika Tuzlanskog kantona i glavni organizator ove priredbe Ilija Stojak naglasio je kako je sajam poljoprivrednih proizvoda - uz poticaj poljoprivrednom poduzetništvu  ovog područja - jedan od primjera očuvanja identiteta, kulture i tradicije Hrvata u Bosni i Hercegovini.