Drugog dana boravka u Davosu na Godišnjem sastanku Svjetskog gospodarskog foruma, predsjednik Vlade RH i HDZ-a Andrej Plenković sastao se, među ostalim, i s predsjedateljem Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Denisom Zvizdićem, što je bila prigoda za njih prvi susret nakon izbora u toj zemlji, na kojima su preglasavanjem Bošnjaci nametnuli Hrvatima člana Predsjedništva BiH.

Nepravedni izborni zakon

U izjavi za medije Plenković je otkrio da su razgovarali o tri ključne teme. Prva je proces formiranja vlasti u BiH, a druga izmjene nepravednoga izbornog zakona, koji omogućuje da drugi narod Hrvatima bira političke predstavnike.

- Pozicija Hrvatske čvrsta je i vrlo jasna. Stvarna ravnopravnost Hrvata kao konstitutivnog naroda u BiH ključna je za dobro funkcioniranje države i njenih institucija.

http://www.hdz.hr/vijest/hrvati-izvan-rh/ako-treba-tisuce-puta-cemo-upozoriti-na-neravnopravnost-hrvata-u-bih

http://www.hdz.hr/vijest/hrvati-izvan-rh/dok-sam-ja-predsjednik-vlade-hrvatska-nece-odustati-od-zastite-interesa-naseg

Treća tema bila je hrvatska podrška europskim reformama u BiH, koja u ovom trenutku još uvijek priprema završne, dopunjene odgovore na upitnik Europske komisije.

- Iskazali smo otvorenost da nastavimo dijalog.

Želimo mir i stabilnost u susjedstvu

Komentirajući zahtjev za ocjenu ustavnosti naziva Republike Srpske, što predlaže SDA, i žestoki odgovor Milorada Dodika na to i njegovu prijetnju odcjepljenjem, Plenković je naglasio da Hrvatska prije svega želi mir i stabilnost u svom susjedstvu.

- Ne gleda blagonaklono ni na jednu inicijativu koja može dovesti do destabilizacije. Prije svega želimo visoki stupanj odgovornosti svih aktera. Važno je da svatko ispunjava onu ulogu koju ima sukladno ovlastima i Ustavu BiH.

Hrvatska nedvojbeno poštuje teritorijalnu cjelovitost i integritet Bosne i Hercegovine - zaključio je predsjednik Vlade RH i HDZ-a.