Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske, temeljem provedenoga 2. Javnog poziva, donio je Odluku o dodjeli financijske potpore za posebne potrebe i projekte od interesa za Hrvate izvan RH. Između 761 prijave, odabrano je njih točno 105 (u kategorijama neprofitne organizacije, fizičke osobe te ugroženi pojedinci), a sredstva će biti isplaćena u prvom tromjesečju 2019. godine.

- Javni poziv provodimo s ciljem promicanja veza i jačanja suradnje s Hrvatima izvan Domovine te očuvanja hrvatskog identiteta, odnosno promicanja hrvatskog jezika, kulture, tradicije i jačanja položaja hrvatskog naroda izvan RH te pomoći ugroženim pojedincima, pripadnicima hrvatskog naroda koji se nalaze u teškim socijalnim i materijalnim prilikama - istaknuo je Zvonko Milas, državni tajnik Središnjega državnog ureda za Hrvate izvan RH i član Predsjedništva HDZ-a.

Hrvati iz BiH, Vojvodine & Crne Gore

Najveći mogući iznos potpore, 80.000 kuna, dodijeljen je Hrvatskom nacionalnom vijeću iz Subotice. Tisuću kuna manje odobreno je Župi Uznesenja Blažene Djevice Marije u Potkozarju u BiH (ranije Ivanjska) radi ublažavanja posljedica elementarne nepogode (poplave i tuča).

Projekt Kulturno-vjerska baština Hrvata Bosne i Hercegovine Župe svete Marije Anđeoske u Sesvetskoj Sopnici pokraj Zagreba dobio je pak 42.500 kuna.

Kotorski misal, Skopska biskupija, HKD Maribor 

Po 35.000 kuna dobili su projekti Državni dan Hrvata u organizaciji Hrvatske državne samouprave u Mađarskoj, Kotorski misal Hrvatskog nacionalnog vijeća u Crnoj Gori, klapa Frankfurt za nabavku tradicionalne dalmatinske nošnje te Župa Presvetog Srca lsusovog u Skopskoj biskupiji u Makedoniji za obnovu prostorija pastoralnog centra.

Po 30.000 kuna dobili su udruga Hrvatska uzdanica za Večer hrvatskih povratnika, Hrvatsko kulturno društvo (HKD) Međimurje u Ljubljani za nabavu informatičke opreme, HKD u Mariboru za projekt „Predstavimo se“ te Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata iz Subotice za znanstveno istraživanje i popis nematerijalne kulturne baštine Hrvata u Vojvodini.

I za udruge iz Južne Amerike i Novog Zelanda

U dodjeli sredstava nisu zaboravljene ni udruge iz dalekih zemalja poput Čilea, Argentine i Novog Zelanda.

S 23.000 kuna RH potpomaže održavanje nastave hrvatskog jezika i kulture u Asuncionu (projekt Paragvajske udruge Hrvata), a s po 20.000 kuna rad Hrvatskog kluba iz Punta Arenasa u Čileu i Hrvatski pjevački zbor Jadran u Buenos Airesu.

„Tarara i Aotearoa: hrvatski jezik za hrvatsku zajednicu“ projekt je pak Hrvatskog kulturnog društva iz Wellingtona na Novom Zelandu, za koji je Hrvatska izdvojila 15.000 kuna.

Materijalno ugroženi pripadnici hrvatskog naroda

Dio sredstva svake godine RH izdvaja i za pomoć socijalno i materijalno ugroženim pripadnicima hrvatskog naroda izvan Hrvatske, ove ih je godine deset - iz BiH, Srbije i Njemačke, a dobili su od 6000 do 8000 kuna pomoći.

Najkasnije do kraja siječnja Središnji državni ured za Hrvate izvan RH potpisat će s dobitnicima potpora ugovore o dodjeli sredstava. Popis svih prihvaćenih projekata, ukupne vrijednosti 1,8 milijuna kuna, možete pročitati OVDJE.

PrivitakVeličina
hmiu438541524.pdf5.32 MB