(VIDEO) U nedjelju, 7. listopada, održavaju se opći izbori u BiH. S obzirom na sve pokušaje da se bosansko-hercegovačkima Hrvatima oduzme i ovo malo ravnopravnosti što je imaju, na otvorene prijetnje da će im se ukinuti čak i konstitutivnost, ovi su izbori uistinu od strateške važnosti! - istaknuo je predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a Branko Bačić u Hrvatskom saboru.

Konstitutivnost i ravnopravnost

Bačić je naglasio da puno ispunjenje ustavne konstitutivnosti i ravnopravnosti hrvatskog naroda nije samo odredba Ustava BiH, već predstavlja interes hrvatskog naroda u BiH, hrvatskog naroda u cjelini, kao i Republike Hrvatske.

- Usprkos nedvosmislenoj ustavnoj normi, nedjeljni opći izbori održavaju se u ozračju neizvjesnosti jer nije donesen izborni zakon koji bi hrvatskom narodu jamčio da sam bira svoje legitimne predstavnike u Predsjedništvu BiH i Domu naroda Federacije BiH. Nažalost, to nije prvi put - većinski Bošnjaci u više su navrata preglasavanjem našim sunarodnjacima nametnuli razne „sejde bajramoviće“ i komšiće za „hrvatskog“ člana Predsjedništva. Na taj se način oduzima Hrvatima u BiH - koji su Ustavom definirani kao jedan od tri konstitutivna i ustavotvorna naroda - pravo na političko odlučivanje u vlastitoj državi, državi koja je njihova domovina i čiji su korijeni u BiH najdublji.

Nametanje političkih predstavnika

Također, napomenuo je kako bi se takav izborni inženjering - suprotan odluci Ustavnog suda BiH - odrazio u postizbornoj ustavnoj krizi, u funkcioniranju Federacije BiH, ali i cijele države BiH.

- Političku farsu, da ne kažem perverziju, predstavljao bi rezultat nedjeljnih općih izbora koji bi hrvatskom narodu nametnuo političke predstavnike koje su drugi izabrali protiv njegove volje. Stoga pozivamo sve odgovorne predstavnike političkog života u BiH da omoguće svim narodima, a nadasve hrvatskom, izbor legitimnih predstavnika - utemeljen na glasovima goleme većine birača hrvatske nacionalnosti. U tom je smislu vrlo važna i ohrabrujuća nedavna poruka čelnog čovjeka Islamske zajednice u BiH reis-ul-uleme Huseina Kavazovića da pripadnici jednog naroda ne trebaju birati predstavnike drugom narodu.

Potpora Hrvatskom narodnom saboru

U dnevni red Hrvatskog sabora uvršten je prijedlog Deklaracije o položaju Hrvata i europskom putu BiH. Prihvaćanjem Deklaracije, nastavio je Bačić, očitovat će se stav Republike Hrvatske da se strateški nacionalni interesi hrvatskog naroda u BiH najučinkovitije mogu realizirati u okviru cjelovite i suverene BiH - s jasnim ciljem njenog ulaska u punopravno članstvo u EU i NATO.

- U više sam navrata u zadnje vrijeme boravio u BiH. Naši prijatelji i sunarodnjaci svoj pogled, očekivanja i nadanja upućuju prema Zagrebu, svjesni međunarodnog utjecaja koji donosi politički kapital države članice EU-a i NATO-a. Uvjeren sam da smo ovdje, u Hrvatskom saboru, bez obzira na naše svjetonazorske i političke razlike, jedinstveni u potpori našim sunarodnjacima, okupljenim u Hrvatskom narodnom saboru, i njihovom nastojanju da očuvaju politički integritet Hrvata u BiH.

Klub zastupnika HDZ-a poziva svakog Hrvata, neovisno o njegovom prebivalištu, a s pravom glasa u BiH, da iskoristi svoje pravo i izađe na nedjeljne izbore kako bi naš narod izabrao svoje legitimne predstavnike! - zaključio je Bačić.