Predsjednik saborskog Odbora za Hrvate izvan Hrvatske prof. dr. Božo Ljubić i saborski zastupnik Željko Raguž u Hrvatskom saboru su danas održali konferenciju za novinare. Drugostupanjsku presudu Haškog suda šestorici Hrvata iz BiH ocijenili su nepravednom i skandaloznom, te naglasili da je Haški sud primjenjivao različite standarde kada su u pitanju ratni zločini u BiH.

Napravedna presuda

Ljubić je kazao da je presuda nepravična, nepravedna, skandalozna.

- Najviše smeta što je političko-ideološki konstrukt takozvani udruženi zločinački poduhvat iskorišten da bi se osudilo šestoricu Hrvata iz BiH - bez da je tužiteljstvo raspolagalo s ijednim materijalnim dokazom koji bi ih povezao kao izravne počinitelje bilo kao zapovjednike.

Pokušaj izjednačavanja krivnje

Što se tiče Hrvatske koje je neizravno spomenuta u presudi preko prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana, Ljubić je kvalifikacije ocijenio „konstruktom čiji je cilj bio da se pokuša izjednačiti krivnja na području bivše države i BiH“.

- Zanemaruju se činjenice da je Hrvatska prva priznala BiH, da su postrojbe Armije BiH obučavane u Hrvatskoj, da je u Hrvatskoj zbrinuto preko 400 tisuća izbjeglica, da su se muslimanska djeca u Hrvatskoj podučavala na bosanskom jeziku…

Političke konsekvence

Dodao je da presuda ne može imati pravne posljedice u Hrvatskoj, ali već ima i imat će određene političke konsekvence.

- Plan je bio Hrvatsku odmaknuti od BiH, od zaštite Hrvata u BiH i na taj način Hrvate prepustiti majorizaciji i hegemoniji većinskih naroda.

Izrazio je zahvalnost šestorici Hrvata iz BiH na doprinosu obrani hrvatskog naroda i BiH.

Sustavno branio istinu

O generalu Slobodanu Praljku kazao je da je 14 godina sustavno branio istinu o svom doprinosu, vojsci kojom je zapovijedao i narodu kojega je branio, a nakon što je zadnji pokušaj propao poduzeo „herojski, ali tragičan čin - sokratovski čin suočen s nepravednom osudom“.

- Praljak će biti legenda i uzor Hrvatima kako se bori za slobodu. Nijedna presuda ne može dovesti u pitanje hrvatsku konstitutivnost i državotvornost u BiH.

Različiti standardi

Raguž je istaknuo da je Haški sud primjenjivao različite standarde kada su u pitanju ratni zločini u BiH, argumentiravši to brojkama o prognanima .

- Razmjeri etničkog čišćenja na području Republike Srpske su 586 tisuća Bošnjaka i Hrvata, s područja pod nadzorom Armije BiH protjerano 529 tisuća Srba i Hrvata. Haški kazneni sud nije primjenjivao iste standarde kada je u pitanju etničko čišćenje i progon stanovništva.

Izetbegovićeva izjava

Osvrnuo se i na jučerašnju izjavu predsjednika Stranke demokratske akcije (SDA) Bakira Izetbegovića. Ocijenio ju je kao pokušaj podjele hrvatskog društva na „tamni i svijetli dio“.

- Velikobošnjačka politička ideja egzistira od početka rata u BiH kao i velikosrpska ideja.