Predsjednik Koordinacije HDZ-a za Sjevernu Rajnu - Vestfaliju (NRW) dr. Veselko Jovanović (koji je ujedno i član Nacionalnog vijeća naše stranke) uputio je priopćenje u kojem hrvatske državljane u Njemačkoj poziva da ne nasjedaju na referendumsku inicijativu Željke Markić jer joj očito nije želja iznjedriti pravedniji izborni zakon, nego služi parcijalnom političkom interesu (U ime osobnih ambicija). Prenosimo najvažnije dijelove priopćenja:

Cementiranje nepravde

Već se dulje vrijeme zalažemo za promjenu izbornog zakona, koji svrstava hrvatske građane s prebivalištem izvan RH u nepovoljniji položaj u odnosu na ostale hrvatske državljane. Promjena izbornog zakona, kao i izmjena članaka Ustava RH koji se dotiču izbornih pravila, svakako su potrebne kako bi se osigurao izborni princip demokratske jednakosti. No o tome nema ni riječi u referendumskoj inicijativi Željke Markić!

Hrvati izvan RH ostaju zakinuti

Inicijativa, doduše, traži da birači svoje pravo mogu ostvariti i dopisnim i elektroničkim putem - što podupiremo - ali „zaboravlja“ da je člankom 45. Ustava, a čiju promjenu ne predlaže, utvrđeno da hrvatski državljani koji nemaju prebivalište u RH biračko pravo ostvaruju isključivo na biračkim mjestima u sjedištima diplomatsko-konzularnih predstavništava RH u stranoj državi u kojoj prebivaju. Ovim je prijedlogom, dakle, neostvariva mogućnost da oni iskoriste biračko pravo dopisnim ili elektroničkim putem.

Jednako biračko pravo svima!

HDZ se zalaže za dosljednu provedbu ustavnog načela da svi hrvatski državljani s navršenih 18 godina imaju opće i jednako biračko pravo na izborima za Hrvatski sabor, predsjednika RH i Europski parlament te u postupku odlučivanja na državnom referendumu. Stoga se referendumska inicijativa Željke Markić ni u kom slučaju ne bi smjela podržati jer bi se njom produbile nejednakosti hrvatskog biračkog tijela.

http://www.hdz.hr/vijest/iz-sabora/video-markic-je-isla-na-ruku-sdp-u-i-...