Hrvatski član Predsjedništva BiH Dragan Čović susreo se u Zagrebu s predsjednicom Republike Hrvatske Kolindom Grabar-Kitarović, predsjednikom Hrvatskog sabora (i glavnim tajnikom HDZ-a) Gordanom Jandrokovićem, predsjednikom Vlade RH i HDZ-a Andrejem Plenkovićem te potpredsjednicom Vlade i ministricom vanjskih i europskih poslova Marijom Pejčinović Burić.

Najsnažniji podupiratelji BiH

Tema razgovora bili su odnosi između dviju zemalja, političke prilike u Bosni i Hercegovini nakon općih izbora i perspektive njenog euroatlantskog puta, pri čemu je Hrvatska jedan od najsnažnijih podupiratelja BiH.

Predsjednik Sabora Jandroković, predsjednik Vlade Plenković te potpredsjednica Marija Pejčinović Burić čestitali su koaliciji stranaka okupljenima u Hrvatskom narodnom saboru, predvođenim predsjednikom Draganom Čovićem, na povijesnim rezultatima koje su postigli na općim izborima u BiH 7. listopada. Sjenu na izborni proces stavlja činjenica da su još jednom svjesno iskorištene neustavne odredbe izbornog zakona protiv suverenog prava hrvatskog naroda na slobodan i legitiman politički izbor.

Nužne izmjene izbornog zakona

Svi su sugovornici jednoglasno utvrdili kako su izmjene izbornog zakona, a sukladno odluci Ustavnog suda BiH o legitimnom predstavljanju, od ključnog značaja za demokratsku stabilnost u narednome razdoblju. One moraju osigurati autonoman izbor, ravnopravno i legitimno predstavljanje i Hrvata kao konstitutivnog naroda.

Republika Hrvatska će nastaviti pružati snažnu potporu legitimnim zahtjevima hrvatskog naroda za jednakopravnošću u kontekstu izmjena izbornog zakona, ali i prava na potpuno političko sudjelovanje i suodlučivanje na svim razinama vlasti u BiH kako je definirano ustavom i njegovim temeljnim načelima, što je u interesu cijele Bosne i Hercegovine.