Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i HDZ-a mr. sc. Andrej Plenković u Trstu se danas susreo s predsjednikom Hrvatske zajednice Trst i predsjednikom Saveza hrvatskih zajednica u Talijanskoj Republici Damirom Murkovićem. Uz predsjednika Plenkovića bila je potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Marija Pejčinović Burić.

Čuvanje baštine i identiteta

Predsjednik Plenković istaknuo je da predsjednik Saveza hrvatskih zajednica u Talijanskoj Republici Damir Murković godinama brine o položaju 15.000 Hrvata, koji žive u regiji Furlanija-Julijska krajina.

- Oni su angažirani, brinu se za svoja kulturna prava i položaj hrvatskoga jezika te nastoje okupljati i baštiniti nasljeđe onih Hrvata koji su autohtoni u ovom dijelu Italije, ali i onih koji su novopridošli tijekom proteklih dvadesetak godina.

Priznavanje materinjeg jezika

Plenković je kazao da je status priznavanja hrvatskog jezika u regiji Furlanija na dnevnom redu između Hrvatske i Italije. Naglasio je da su Talijani nacionalna manjina koja u Hrvatskoj uživa sva prava. Izrazio je zadovoljstvo što je zastupnik talijanske manjine u Hrvatskom saboru Furio Radin sada i potpredsjednik Hrvatskog sabora.

- To su važni politički signali koje Hrvatska kao zrela europska zemlja upućuje u svojoj politici prema manjinama. Očekujemo da u širem kontekstu razgovora s Italijom učinimo daljnje napore u zaštiti prava Hrvata koji žive u Italiji.