Na Vijeću EU-a za vanjske poslove u ponedjeljak će se detaljno analizirati opći izbori u BiH kako bi se pokušao riješiti problem marginalizacije bosansko-hercegovačkih Hrvata i njihovo stavljanje u podređeni položaj - najavio je predsjednik Vlade RH i HDZ-a Andrej Plenković predstavljajući u Hrvatskom saboru izvješće o zadnja četiri sastanka Europskog vijeća, dva formalna (krajem lipnja i sredinom listopada) te dva neformalna (u Sofiji u svibnju i u Salzburgu sredinom rujna).

Zadovoljstvo reakcijom

Plenković je stoga izrazio zadovoljstvo načinom na koji su primljena njegova stajališta o BiH i položaju hrvatskog naroda, koja je iznio na summitu EU-a u Bruxellesu u listopadu:

- Istaknuo sam da činjenica da su većinski Bošnjaci ponovno preglasali malobrojnije Hrvate i umjesto njih izabrali „hrvatskog“ člana Predsjedništva BiH nije dobra. To je nepravda. Na temelju mog izlaganja, odlučeno je da Vijeće za vanjske poslove, na kojem će u ime RH govoriti potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Marija Pejčinović-Burić, razmotriti što i kako članice EU-a i Unija kao takva mogu učiniti u dijalogu s institucijama i strankama u BiH da se riješi taj problem koji je objektivno vrlo neugodnog karaktera za ravnopravnost Hrvata.

http://www.hdz.hr/vijest/eu/pojasnio-sam-da-je-na-izborima-u-bih-izigran-duh-daytona-vecina-je-shvatila-dimenziju

http://www.hdz.hr/vijest/hrvati-izvan-rh/plenkovic-porucio-zvizdicu-imam-sva-legitimna-prava-upozoravati-na

Legitimno zauzimanje za naš narod

Istaknuo je da to nije nikakvo „miješanje“ u poslove druge države, nego legitimno zalaganje za poštivanje Daytonskog sporazuma čiji je Hrvatska potpisnik, a koja je i po Ustavu RH dužna brinuti o Hrvatima kao konstitutivnom narodu u susjednoj BiH.   

http://www.hdz.hr/vijest/hrvati-izvan-rh/o-pismu-11-eurozastupnika-moramo-senzibilizirati-eu-celnike-o-nuznosti