Predsjednik Vlade RH i HDZ-a mr. sc. Andrej Plenković u Parizu se jučer susreo  s predstavnicima Parlamentarne skupine prijateljstva između Republike Hrvatske i Francuske Republike te hrvatskim iseljenicima.

Strateško partnerstvo

Na susretu s predstavnicima hrvatske zajednice, predsjednik Plenković je podsjetio da su oni ugradili neizmjerno puno truda i energije u mobilizaciji javnoga mnijenja u Francuskoj u ključnim trenutcima stjecanja hrvatske neovisnosti.

- U Vladi RH imamo ljude koji to razumiju, znaju i cijene.

Napomenuo je da Francuska i Hrvatska od 2010. imaju strateško partnerstvo, a riječ je o sporazumu kojim se jača suradnja dviju zemalja.

Veze domovinske i iseljene Hrvatske

Predsjednik Plenković istaknuo je da Hrvatska vodi računa o povezanosti domovinske i iseljene Hrvatske, što je ujedno bila i jedna od najvažnijih poruka prvoga hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana.

- Hrvatski iseljenici doselili su u Francusku u različitim periodima. Mobilnost i sloboda kretanja jedna je od prednosti koju omogućuje članstvo u Europskoj uniji. Očekujemo da današnji trendovi odlazaka postanu ujedno i trendovi povrataka.

Više francuskih turista

Plenković je naglasio da Hrvatska želi unaprijediti gospodarske odnose s Francuskom, podsjetivši da su francuske tvrtke već na hrvatskom tržištu, što će potaknuti i veće dolaske francuskih turista, kojih je ove godine bilo više od 500 tisuća.

- U prošlih godinu i pol dana ostvarili smo visoki stupanj političke stabilnosti i predvidivosti, a idemo jasnim smjerom europski orijentirane politike koja želi unaprijediti rast i razvoj gospodarstva te naglasiti društvenu solidarnost i pravednost. U tom procesu želim da hrvatsko iseljeništvo ima istaknutiju i vidljiviju ulogu nego dosad.

Lakše glasovanje u inozemstvu

Predsjednik Plenković osvrnuo se i na sustav glasovanja u inozemstvu, o čemu na većini susreta razgovara s hrvatskim iseljenicima.

- Činjenica da se nakon izmjena Ustava RH od 2010. u inozemstvu može glasovati samo u sjedištu diplomatskih misija i konzularnih ureda bitno ograničava prava hrvatskih građana izvan RH da sudjeluju u demokratskom procesu. Dali smo zadaću nadležnim ministarstvima da krenu promišljati kako ići u korak s modernim tehnologijama - kako bi se glasačko pravo omogućilo šire nego što je to danas.

PREDAVANJE NA „SCIENCES PO“

Nakon susreta s hrvatskim iseljenicima, u izjavi za brojne okupljene novinare predsjednik Plenković najavio je da će u utorak održati predavanje na Institutu političkih znanosti „Sciences Po“, gdje će govoriti o hrvatskom članstvu u Europskoj uniji te mogućnostima jačanja europskog projekta nakon Brexita.

Na „One Planet Summitu“

Predsjednik Plenković danas će sudjelovati i na „One Planet Summitu“, koji je organiziran na inicijativu francuskog predsjednika Emmanuela Macrona, a okupit će više od 2.000 sudionika, među kojima i veliki broj svjetskih lidera i predstavnika globalnih institucija.

- Bitno je poslati poruku održivog razvoja, zaštite okoliša i svih mjera na globalnoj, europskoj i nacionalnoj razini koje mogu što više smanjiti učinke emisija stakleničkih plinova - zaključio je Plenković.