Predsjednik Vlade RH i HDZ-a Andrej Plenković sinoć se, prvog dana svog boravka u New Yorku, sastao s predstavnicima hrvatske zajednice u SAD-u, gdje su njega i ministricu vanjskih i europskih poslova Mariju Pejčinović Burić došli pozdraviti Hrvati iz New Yorka, Los Angelesa, Houstona, Philadephie, Washingtona...

- Drago mi je da sam u organizaciji našeg veleposlanstva i konzulata te stalnog predstavništva pri UN-u imao mogućnost susresti se s Hrvatima koji žive u SAD-u, i to ne samo iz New Yorka, nego i iz drugih američkih država. Čak su došli i predstavnici Hrvatskoga svjetskog kongresa iz Los Angelesa, s druge strane Sjedinjenih Država - izdvojio je Plenković.

Okupljanje za Domovinu

Okupljamo sve one koji žele dati doprinos svojoj domovini - nastavio je - a američki Hrvati to doista čine s puno entuzijazma:

- Uvijek mi je drago vidjeti tu toplinu i želju naših iseljenika da pomognu Hrvatskoj i promoviraju je diljem svijeta. Svatko od vas pomaže Hrvatskoj u gospodarskom, političkom, stručnom, znanstvenom, pravnom i medijskom smislu, što je osobito važno u SAD-u, ključnoj svjetskoj sili, glavnoj zemlji koja određuje smjernice međunarodnih odnosa i globalne politike.

25. godišnjica hrvatskog članstva u UN-u

Predsjednik Plenković podsjetio je na 25. godišnjicu hrvatskog članstva u UN-u i govor prvoga hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana na dan kada je Hrvatske prije 25 godina primljena u Ujedinjene narode:

- Tih četvrt stoljeća ojačalo je hrvatske institucije i demokraciju, i u tom razdoblju smo ostvarili ključne nacionalne zadaće - integraciju u Sjevernoatlantskom savezu i Europskoj uniji. Odgovorna smo članica UN-a i međunarodne zajednice, želimo da nas kao takve naši partneri i prijatelji percipiraju. Stoga ću ovih dana sa šefovima vlada i država koji se okupljaju u New Yorku razgovarati o brojnim globalnim izazovima, od problema terorizma, migracija, siromaštva, do participacije Hrvatske u jačanju sigurnosti diljem svijeta.

Spomen-ploča o Augustinčićevu „Miru“

Upravo u povodu 25. obljetnica članstva Republike Hrvatske u Ujedinjenim narodima predsjednik Plenković, podsjetimo, otkrit će spomen-ploču o spomeniku „Mir“ kipara Antuna Augustinčića, jednom od simbola sjedišta UN-a, koji je Vlada RH ove godine obnovila.

Tijekom današnjeg dana hrvatsko izaslanstvo nazočit će otvorenju opće rasprave na 72. zasjedanju Opće skupštine UN-a, a očekuje ih i više bilateralnih susreta.

http://www.hdz.hr/vijest/najave/plenkovic-u-new-yorku-na-opcoj-skupstini-un-niz-bilateralnih-susreta-o-oecd-u-i