Trećeg dana boravka u Bavarskoj, predsjednik Vlade RH i HDZ-a Andrej Plenković susreo se u Generalnom konzulatu RH u Münchenu s predstavnicima hrvatskih iseljenika, čija zajednica u toj njemačkoj saveznoj pokrajini broji sto tisuća ljudi, od kojih je samo u Münchenu njih 50 tisuća.

- Vi ste spona koja dnevno gradi prijateljstvo i kvalitetu odnosa koje godinama imamo s Bavarskom!

Bavarski premijer u svibnju u Zagrebu

Podsjetio je da je Münchensku sigurnosnu konferenciju iskoristio i za sastanak s bavarskim premijerom Markusom Söderom, koji je prihvatio poziv da posjeti Hrvatsku početkom svibnja.

- Naša je ambicija uspostavljati što tješnju suradnju ne samo sa službenim Berlinom, nego i s njemačkim saveznim pokrajinama. Tako s Bavarskom i Baden Württembergom već imamo i posebne bilateralne komisije.

Kontinuirane veze s Domovinom

Izrazio je uvjerenost da će sve to pridonijeti napretku njemačko-hrvatskih odnosa.

- Posebno mi je drago da tom napretku pridonosimo kroz Središnji državni ured za Hrvate izvan RH i sustavan rad Ministarstva vanjskih i europskih poslova, rad našeg konzulata i veleposlanstva, ali i uz oplemenjeni doprinos koji daju brojne hrvatske udruge koje djeluju u Bavarskoj i kroz našu pastvu, koja je u Njemačkoj posebno velika i koja okuplja naše sunarodnjake.

Dodao je da Hrvati u Njemačkoj imaju snažnu kohezivnu ulogu i kontinuirane veze s Domovinom.

Gospodarski boljitak - nacionalna zadaća

U svom obraćanju hrvatskim iseljenicima napomenuo je i da smo u proteklih 30-ak godina riješili temeljne nacionalne zadaće - od uvođenja demokracije i postizanja međunarodnoga priznanja preko obrane i oslobođenja Domovine do članstva u NATO-u prije 10 godina te u EU-u prije 6.

- Sada je na svima nama da gradimo gospodarski boljitak, socijalnu koheziju, solidarnost u društvu te da smanjujemo nejednakosti u različitim dijelovima Lijepe Naše.

Jačanje puta prema Schengenu i eurozoni

Osvrnuo se i na činjenicu da će 2019. Hrvatska imati priliku prvi put predsjedati Europskom unijom.

- Naš je cilj da tijekom predsjedanja ojačamo hrvatski put prema Schengenu i europodručju.

Poručio je da će se zalagati da sredstva iz europskog proračuna od 2021. do 2027. nastave omogućavati bolji položaj poljoprivrednika diljem Hrvatske, ruralni razvoj te infrastrukturne projekte poput izgradnje mostova, zračnih luka, cesta, željeznica i vodno-komunalne aglomeracije. 

Ocijenio je kako bismo bez zaduživanja teško našli tolika sredstva.

- A od EU-a ih dobivamo nepovratno! To je dodana vrijednost našeg članstva u Europskoj uniji!

U Hrvatskoj katoličkoj župi

Na kraju trodnevnog boravka u Bavarskoj, predsjednik Plenković sudjelovao je i na svetoj misi u Crkvi sv. Mihovila, koju je predvodio fra Boris Čarić, voditelj Hrvatske katoličke župe München.