Ponajvažnija tema sastanka s predsjednikom Europske pučke stranke (EPP) Josephom Daulom - kojim je predsjednik HDZ-a i Vlade RH Andrej Plenković sinoć započeo svoj posjet Bruxellesu - bilo je neodrživo stanje u BiH uslijed diskriminatorskoga izbornog zakona kojim Bošnjaci, kao brojniji konstitutivni narod, Hrvatima mogu nametnuti političke predstavnike u Predsjedništvu BiH i Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH.

http://www.hdz.hr/vijest/najave/nastavak-vanjskopoliticke-ofenzive-kolegij-europske-komisije-juncker-tusk-daul

Daul & članovi Predsjedništva BiH

Upravo kako bi pokušao pripomoći pronalaženju konsenzusa o potrebnim izmjenama nepravednoga izbornog zakona među trima bosansko-hercegovačkim narodima, Daul se prije dva tjedna i sastao s trojicom članova Predsjedništva BiH Draganom Čovićem, Bakirom Izetbegovićem i Mladenom Ivanićem, čije su stranke pridružene članice EPP-a.

http://vijesti.hrt.hr/427934/covic-izetbegovic-i-ivanic-u-bruxellesu-o-izbornom-zakonu

Konsenzus na temelju korektnog rješenja

- Daul ulaže jako puno volje i vremena u odnose u BiH. Želi pomoći da se postigne konsenzus na temelju pravednog i korektnog rješenja koje bi, sukladno odluci Ustavnog suda BiH o nužnosti izmjena izbornog zakonodavstva, omogućilo organiziranje općih izbora u listopadu. I kao HDZ i kao Vlada RH oduvijek jasno ističemo da izborni zakon mora omogućiti svim konstitutivnim narodima pravednu zastupljenost u tijelima vlasti - izjavio je Plenković nakon sastanka s predsjednikom EPP-a, najjače političke grupacije Starog kontinenta, koja okuplja narodnjačko-demokršćanske stranke desnog centra.

http://www.hdz.hr/vijest/hrvati-izvan-rh/podrska-europskoj-perspektivi-bih-stvarnoj-ravnopravnosti-hrvata-i-izmjeni