Premoćnoj pobjedi predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović od 94,12 posto u Njemačkoj svako su pridonijeli i predani rad i upornost Koordinacije HDZ-a za Sjevernu Rajnu Vestfaliju. Predsjednik Koordinacije dr. Veselko Jovanović istaknuo je da je više od 2.500 birača glasovalo u oba kruga predsjedničkih izbora, što je najveća izlaznost u prošla četiri izborna ciklusa u toj inače najmnogoljudnijoj njemačkoj saveznoj zemlji (pokrajini).

http://hdz.hr/vijest/hrvati-izvan-rh/njemacka-za-predsjednicu-9412-posto...

Nepotrebni & neprihvatljivi redovi!

Hrvatima diljem iseljeništva nije bio omogućen dovoljan broj biračkih mjesta, no oni su svejedno ustrajno čekali samo kako bi svoj glas dali predsjednici! Upravo na problem s nedopustivo dugačkim redovima pred biralištima - u Njemačkoj slično kao u BiH - osvrnuo se dr. Jovanović:

- Neprihvatljivo je da su uslijed radikalnog smanjenja broja biračkih mjesta hrvatski državljani u iseljeništvu bili primorani čekati satima - izloženi hladnoći ili kiši - kako bi dali svoj glas. Također je neprihvatljivo da prethodna registracija birača traje tek nekoliko dana - to je prekratak rok za informiranje hrvatskih građana o registraciji u inozemstvu.

Dosta diskriminacije!

Dr. Jovanović je zaključio da se našim građanima - neovisno o tome gdje živjeli - mora osigurati da ravnopravno sudjeluju u ključnim političkim, gospodarskim i kulturnim procesima Hrvatske:

- Tražimo da se napokon uvede dopisno glasovanje kojim bi se uvelike uklonile nepravde te svakome hrvatskom građaninu omogućilo podjednako sudjelovanje u kreiranju sadašnjosti i budućnosti Domovine!