Tradicionalna sedamnaesta po redu Slavonska večer 2017. koju organizira HDZ Stuttgart u subotu je u Gerlingenu (Baden-Württemberg) okupila oko tisuću i pol Slavonaca, Baranjaca i prijatelja Slavonije.

Marušić, Glunčić, Baričević

Goste su kratkim govorom pozdravili predsjednik Koordinacije HDZ-a Baden-Württemberg Mile Baričević, izaslanik predsjednika HDZ-a mr.sc. Andreja Plenkovića Daniel Glunčić, župan Brodsko-posavske županije Danijel Marušić, generalni konzul RH u Stuttgartu Slavko Novokmet...

Među uzvanicima bili su, među ostalim, i generalni konzul BiH u Stuttgartu Zvonko Mišković, predsjednik Hrvatskog svjetskog kongresa u Njemačkoj Franjo Akmadža i voditelj Hrvatske katoličke misije Stuttgart Zentrum fra Zvonko Tolić.

Ovogodišnja Slavonska večer održavala se pod sloganom - „Tamo gdje zlatno zrnje klija, tamo gdje sunce jače sija”.

Ljubav prema Domovini

Župan Marušić u svom je pozdravnom govoru naglasio ljubav koju Hrvati, bilo gdje da se u svijetu nalazili, gaje prema svojoj Domovini:

- Dolazeći iz naše slavonske ravni fasciniran sam ljubavlju koju imate prema našoj domovini. Tu ljubav ste iskazivali kada je Hrvatska krvarila i pomažete i danas. Narode moj hrvatski, čovjek može biti ljut, može biti razočaran, ali nemojmo zaboraviti - Hrvatska nam je jedina.

Jedinstvo domovinske i iseljene Hrvatske

Glunčić je u svom govoru istaknuo kako se 2012. vratio živjeti u Hrvatsku.

- Ja sam se 2012.godine vratio iz Njemačke u Hrvatsku i mogu vam reći da boljih ljudi i bolje zemlje za život nema od Hrvatske. Ja se nadam da vi, koji ovdje slavite svoju Slavoniju ili bilo koji drugi dio Hrvatske, da ćete jednog dana zakoračiti prema jugu - jer mi vas trebamo. Vlada Republike Hrvatske i HDZ će složno raditi da omogućimo da se što prije stvore uvjeti za povratak vas iseljenika.

Čuvanje etno-tradicije

Glavni glazbeni gosti ponajveće hrvatske iseljeničke zabave s područja Njemačke bili su članovi Tamburaškog sastava Bosutski bećari. U uvodnom, kulturnom programu večeri, nastupili su članovi KUD Krešimir iz Stuttgart Bad Cannstatta te folklorna grupa Hrvatski pleter iz Geislingena.

Slavonskoj večeri su prisustvovali brojni Hrvati iz Njemačke i Austrije, a iz Švicarske već treću godinu zaredom dolazi udruga „Slavonija Zürich“.

https://fenix-magazin.de/nove-foto-velicanstvena-slavonska-vecer-sa-bosutskim-becarima-u-gerlingenu-kod-stuttgarta-9876/