Kako donosi Večernji list, Sveta Stolica mobilizirala je svoju diplomaciju kako bi potaknula rješavanje političkih i ekonomskih problema Hrvata katolika u BiH kojima, stiješnjenima između teško zavađenih politika separatizma Banje Luke i unitarizma Sarajeva, prijeti nestanak.

Nasuprot tim nacionalnim strategijama koje zemlju gotovo guraju u novi konflikt s teško predvidivim posljedicama, Vatikan zagovara plan stabilizacije zemlje i mogućeg suživota.

Hrvatski i „hrvatski“ članovi Predsjedništva BiH

Sveta Stolica - nastavlja Večernji list - prije svega potiče zemlje EU da se u BiH pokrenu odgovarajuće institucionalne reforme, osobito oko izmjene izbornog zakona, kako Bošnjaci više ne bi mogli preglasavati Hrvate i umjesto njih birati političke predstavnike u državnoj vlasti - kao što je, navedimo najpoznatiji primjer, bio slučaj s „hrvatskim“ članom Predsjedništva BiH Željkom Komšićem.

Iako stalno obećavaju da će izmijeniti prijeporne odredbe, bošnjačke stranke odbijaju dogovor da Hrvati autonomno biraju svoje predstavnike.

Izborni zakon - iznimno važan za položaj Hrvata

Potpredsjednik Vlade RH i ministar vanjskih i europskih poslova (i politički tajnik HDZ-a) Davor Ivo Stier istaknuo je u citiranom članku da je pozicija Svete Stolice i Hrvatske o BiH gotovo identična.

- Zajednički je interes da BiH bude stabilna država u kojoj će Hrvati, Srbi i Bošnjaci biti doista ravnopravni. Mi kao prvi susjed najsnažnije smo zainteresirani za to. Pred BiH je reforma izbornog zakona. To je ključni reformski potez koji je iznimno važan za položaj Hrvata u BiH, ali i za cijelu zemlju. Bez reforme izbornog zakonodavstva, BiH teško može postići napredak jer je to jedan od uvjeta na putu prema članstvu u EU.

Sveta Stolica uz političke reforme u zemlji zagovara i što skoriji ulazak BiH u EU te potiče službeni Zagreb da lobira kod najvažnijih zemalja radi ubrzavanja toga puta - zaključuje Večernji list.

http://www.vecernji.hr/svijet/papa-spasava-hrvate-u-bih-1148020