Naš saborski zastupnik Ivan Šuker istaknuo je u subotu u Subotici - na proslavi 27. obljetnice Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini (DSHV) - da Hrvatska neće odustati od zahtjeva da se političkim predstavnicima hrvatske manjine osiguraju zajamčeni mandati u Skupštini Srbije.

Valja istaknuti da je saborski zastupnik Šuker na ovoj obljetnici bio ujedno i izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora Gordana Jandrokovića.

Europske vrijednosti

Šuker je - u govoru pred okupljenim članovima i pristašama DSHV-a u Domu DSHV-a -podsjetio na to kako su srpskoj manjini u Saboru zajamčena tri zastupnička mandata, bez obzira na to koliko ih je izišlo na izbore.

- Vidjeli ste nervozne reakcije kada su naši ministri, predsjednik vlade i predsjednica države rekli da će Hrvatska, kada su budu otvarala određena poglavlja u pristupnim pregovorima Srbije, za Hrvate u Srbiji tražiti ono što Srbi imaju u Hrvatskoj. Ništa drugo. Jer to su tekovine i vrijednosti europskih naroda.

Konkretna pomoć

Okupljenima se na skupu obratio i osječko-baranjski župan (i predsjednik osječko-baranjskog HDZ-a) Ivan Anušić, te najavio konkretnu potporu Hrvatima u Vojvodini.

- Svjestan sam kroz kakve ste muke i probleme prolazili i kakve još imate. Smatram da ista prava koja srpska manjina ima u Hrvatskoj morate imati i vi ovdje. Spremni smo vam moralno i financijski pomoći. Već u devetom mjesecu organizirat ćemo sastanke na razini županije, a potom u ministarstvima i Vladi RH, te potaknuti procese koji će vašu situaciju, vaš život olakšati.

Žigman zahvalio na potpori

Predsjednik DSHV-a Tomislav Žigmanov zahvalio je na potpori predstavnicima hrvatske države i te istaknuo da hrvatska manjina očekuje da se razumiju njezine potrebe i očekuje pomoć u rješavanju izazova pred kojima se nalazi.