Prvi ogranak HDZ-a koji je osnovan izvan Domovine, onaj u Melbourneu, u povodu 16. godišnjice smrti utemeljitelja i prvog predsjedniku HDZ-a te prvog predsjednika Republike Hrvatske dr. Franje Tuđmana održao je akademiju u Hrvatskome katoličkom centru „Sveti Leopold Bogdan Mandić“ (Sunshineu, Melbourne). Mnogi Hrvati okupili su se i na misi zadušnici - koju je služio velečasni Josip Vranješ - u Crkvi Sv. Leopolda Mandića.

Izniman odaziv iseljenika

Važno je istaknuti da je odaziv naših iseljenika na obilježavanje 16. godišnjice smrti prvog hrvatskog predsjednika bio uistinu izniman. A prisutnima se u govoru obratio predsjednik Koordinacije HDZ-a za Australiju i Novi Zeland Petar Gelo. Prenio je pozdrave predsjednika HDZ-a Tomislava Karamarka, glavnog tajnika HDZ-a Milijana Brkića te predsjednika HDZ-a BiH (i HNS-a BiH) prof. dr. Dragana Čovića.

Domoljublje i zajedništvo

Istaknuo je, odmah na početku govora, povijesnu ulogu dr. Tuđmana u obnovi hrvatske države. Te naglasio da nam je, kao i tih godina, ponovno potrebno zajedništvo domovinske i iseljene Hrvatske

- Upravo ovdje u ovoj dvorani, samo nakon dva mjeseca osnivanja HDZ-a u Hrvatskoj, 29 kolovoza 1989. osnovan je prvi ogranak HDZ-a u svijetu. Životno djelo dr. Tuđmana postaje svaki dan sve veće i veće, a nas je zadužio - gdje god se nalazimo u svijetu, Hrvatskoj, BiH, Vojvodini i Crnoj Gori - da u domoljubnom zajedništvu nastavimo graditi sadašnjost i budućnost hrvatskog naroda. 

Hvala Vam, predsjedniče Tuđman

Podsjetio je na poziv dr. Tuđmana - koji je u sudbonosnim i prijelomnim povijesnim vremenima prepoznao trenutak za ostvarenjem slobode i samostalnosti - svim Hrvatima da zajedno ostvare stoljetne težnje za neovisnom državom.

- Dr. Tuđman ujedinio je hrvatski narod i ostvario stoljetni san o samostalnoj Hrvatskoj. Predsjedniče dr. Tuđman, hvala Vam na svemu sto ste učinili za svoj napaćeni hrvatski narod. Neka Vam je vječna čast i slava.