(VIDEO) Na današnjoj sjednici Odbora za vanjske poslove Europskog parlamenta (AFET) održana je rasprava o kratkom izvješću o izbornoj promatračkoj misiji Europskog parlamenta u Bosni i Hercegovini te druga razmjena mišljenja o Izvješću Europske komisije o Bosni i Hercegovini za 2018. godinu na kojoj je sudjelovala i zastupnica Zovko.

Govoreći o nedavno održanim izborima, zastupnica Zovko se u svom obraćanju osvrnula na strane utjecaje u BiH.

- Krajnje je vrijeme da se razmotre strani utjecaji koji su prisutni u BiH.

Srednji put

U drugom dijelu rasprave zastupnica Zovko je istaknula kako je predsjednik Vlade RH i HDZ-a Andrej Plenković na posljednjem sastanku Europskog vijeća pokrenuo raspravu o nedavno održanim izborima te grubom gaženju Dejtonsko-pariškog mirovnog sporazuma koje je za posljedicu imalo pokretanje rasprave i na Vijeću za vanjske poslove.

- U Bosni i Hercegovini živi 500 tisuća Hrvata, građana Europske unije, te nam je u interesu očuvati mir i stabilnost na granici s BiH. Europski parlament je usvojio je do sada četiri rezolucije o BiH, koje nude srednji put koji se nalazi između dva ekstrema, separatizma i unitarizma. Jedino EU rješenje za Bosnu i Hercegovinu jest srednji put, federalizacija, implementacija preporuka Europskog parlamenta, poštivanje odluka Ustavnog suda kao Dejtonsko-pariškog mirovnog sporazuma sve dok on ne bude promijenjen.

O izbornoj promatračkoj misiji:

O izvješću Komisije o Bosni i Hercegovini: